Американската посланичка Херо Мустафа заряза лозята в община Струмяни и видя Боговете на виното

Американската посланичка Херо Мустафа заряза лозята в община Струмяни и видя Боговете на виното

Посланикът на САЩ Херо Мустафа  бе гост на празника на боговете и виното, който традиционно се провежда в землището на село Илинденци, прочуто с лозовите си масиви от древния сорт „Керацуда“.  Тя заедно с кметът на община Струмяни Емил Илиев зарязаха лозята. Херо Мустафа опита местното вино и домашна храна, приготвена от сръчните баби и изгледа древния ритуал Розалии.   

По-късно посланик Мустафа  проведе среща с представители на местната власт и бизнеса в Струмяни, на която бяха обсъдени развитието на земеделието, адаптацията към климатичните промени и възможностите за инвестиции в Югозападна България. Съединените щати имат сериозен ангажимент в работата с местните общности за подкрепа на доброто управление и създаването на възможности за общи бъдещи успехи,заяви посбаник Мустаха. 
Сред дискутираните теми бяха и приоритетите в развитието на община Струмяни, подпомагането на земеделските производители и бизнеса, както и инвестициите в инфраструктурата.
Ефектът от пандемията от Ковид-19 и високите цени на електроенергията върху икономическото развитие на региона и върху доходите на жителите на общината също бяха обсъдени на срещата.
Посланик Мустафа каза: „За мен беше удоволствие да посетя Струмяни и лозята ‚Масовец‘ днес. За мен беше чест да бъда включена в традицията да приветствам Боговете на виното. Наистина ми хареса да се срещна с невероятните хора тук и да обсъдя с тях предизвикателствата пред вашата общност и възможностите за разширяване на бизнеса и културните връзки.“
Кметът Емил Илиев открои като стратегически проект за общината изграждането на ГКПП „Клепало” с Република Северна Македония между Струмяни и Берово.
„Подкрепата за местната власт и инвестициите в устойчиво земеделие и жизнените селски райони са ключови за успешното развитие на страната“, подчерта Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество