В знак на признателност! Благоевградската общественост отбеляза 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

В знак на признателност! Благоевградската общественост отбеляза 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов положи цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“. По повод 144 години от Първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество той сведе глава в памет на загиналите. В емоционално слово директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Силвия Домозетска припомни исторически факти за първите месеци свобода в Горна Джумая. Градът и Пиринския край се радват на тази свобода до юли 1878 г.

По време на церемонията цветя положиха още областният управител Валери Сарандев, директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград, ст. комисар Георги Кандев, полковник Митко Балтов, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, представители на политически партии и културни институции, представители на ЮЗУ „Неофит Рилски“, общественици, граждани.

В церемонията участваха и военнослужещи от Военно формирование 26400.

През 1878 година е първото Освобождение на Горна Джумая - град с история, с архитектура, с име. През 1891 година българският учен, историк и юрист Георги Стрезов пише за града:

„ Центърът Горна Джумая (Джума-баля), е спретнато градче с не повече от 1200 къщи. През бурните години от 1877 – 1879 по-голямата част от населението в града, както и в околията, се изселило; градът се ограбил, опустошил. По-голямата част от къщите са нови; а жителите са преселници от разни страни. Най-много нахлули цинцари и гърци от Мелник и Сяр, които са прибрали речи цялата търговия. Градът като пограничен, расте и успява от ден на ден. Жалко е само, че всичката работа бяга в чужди ръце, а българщината отслабва. Преди време тоя град бил един от най-разбудените; сега страшно е, да не се отвори и в тоя чисто български град гръцко училище. В Джумая има две бани с минерални води: една в чаршията, друга по-навън. В подирната има и един камък с надпис. В черковния двор има камък с гръцки надпис, пренесен от Струмски чифлик…“.

Непосредствено след ритуала по полагане на цветя в двора на храм „Въведение Богородично“ кметът на община Благоевград Илко Стоянов бе гост на официалното откриване на национален пресклуб на БТА в областния град. Кметът, заедно с областния управител, генералния директор на БТА прерязаха лентата и откриха новия офис на Българска телеграфна агенция. „БТА имаше нужда от едно събуждане, от един Ренесанс и вече започва да го изживява, особено в контекста на този динамичен свят и всички събития, които се случват.“ каза в част от словото си кметът Стоянов. Той пожела БТА да продължи да бъде символ и допълни, че Благоевград се гордее, че се превърна в дом за Българска телеграфна агенция. По време на събитието присъстваха още председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, директорът на Дирекция "Култура,спорт и туризъм" Силвия Домозетска, представители на информационни агенции в областта.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество