Българската телеграфна агенция откри свой офис в Благоевград

Българската телеграфна агенция откри свой офис в Благоевград

Българската телеграфна агенция  вече има свой пресклуб в Благоевград. Новият офис на агенцията се помещава в Калъпчиевата къща, която вече няма да стои залостена и забравена. Идеята е пресклуба да създаде едно ново място за журналисти, за творци, за срещи на духа, изложби и събития,които да работят за доброто име на региона.

Лентата на офиса прерязаха Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Валери Сарандев – областен управител на Пиринско,  Илко Стоянов – кмет на Благоевград и Николай Шушков, бивш областен управител, който подписа договора за Калъпчиевата къща да стане дом на медиите.

Пресклубът бе осветен от двама митрополити  Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий игумен на Рилската Света Обител.

 „БТА имаше нужда от своя Ренесанс и вече започва да го изживява, особено в контекста на този динамичен свят и всички събития, които се случват“, каза градоначалникът Илко Стоянов.

Той пожела БТА да продължи да бъде символ на качествената и обективна журналистика.

Агенцията присъства в Благоевград вече седем десетилетия. През 50-те години на миналия век кореспонденти на БТА са били Кръстю Банков и журналистът и писател Георги Божинов, известен със своите документални разкази, пътеписи и исторически романи, сред които "Калуня-каля". Кореспондент на БТА в Благоевград в периода 1956-1970 г. е Георги Жерев, също автор на редица романи, есета, фейлетони, разкази и пиеси. Пиесата му "Родопска балада" е поставена 117 пъти на сцената на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград. Сред кореспондентите в областта е и Никифор Ненков.
Най-дългогодишен кореспондент на БТА в Благоевград е Емил Михайлов. Той предава за събитията в областта от 1987 г. до 31 март 2019 г., когато почина на 65-годишна възраст, работейки до последно в БТА. На 9 януари 2020 г. в Артсалона на Радио Благоевград беше открита изложба в негова памет под мотото "С фотоапарат и усмивка. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов", организирана от Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти. Като кореспондент на БТА Михайлов е автор на повече от 500 хиляди снимки, съхранявани в личния му архив.
Сега щафетата е подета от младата журналистка  Деси Велкова, очаква се скоро да бъде назначен и фотограф.

По-късно бе открита и фотографска изложба, събрала емблематични моменти от живота на Благоевград, уловени от кореспондентите на БТА в Благоевград.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество