Сеизмичната станция в Крупник отвори врати за ученици

Сеизмичната станция в Крупник отвори врати за ученици

Учениците от ІІ“а“ клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли проведоха урока си по околен свят – избираеми учебни часове на тема „Природни бедствия“ в сеизмична станция „Крупник“. Под умелото ръководство на своята учителка, г-жа Иванка Иванова, децата споделиха какво са научили за земетресенията и първите спешни действия, които трябва да се предприемат.

 

С разказите си домакините Васко Весков и Богомил Пенчев заинтригуваха децата и превърнаха часа в незабравимо изживяване. Малките ученици научиха, че в България има 14 такива сеизмични станции, но най-голямата е тук, в с. Крупник, защото то попада в една от най-големите земетръсни области на България – Струмско – Кресненската сеизмична област. Чичо Васко допълни това, което децата вече знаеха за голямото земетресение в Крупнишкия регион, а чичо Богомил им подсказа как лесно да запомнят датата с трите четворки – 4.04.1904г.

 

Второкласниците изненадаха работещите в станцията, отговаряйки им, макар и по детски, на въпроса дали знаят каква е причината за земетресенията, като разказаха, че земята /земната кора/ е съставена от плочи, които се движат, както хоризонтално, така и вертикално и при своето движение се сблъскват една в друга, при което се получава земетресение.

 

С огромен интерес учениците разгледаха модерната цифрова апаратура в станцията, съставена от две тела: датчик, който приема вълните и ги предава на цифровото устройство, където те се преобразяват като цифри. Чрез сателит информацията се предава на Геофизичния институт. Там на сеизмограмата се вижда дали е имало трус и каква е била неговата сила.

 

Научиха, че засега земетресенията не могат да бъдат предсказани, но много важно е да бъдем подготвени за такива ситуации.

 

На тръгване домакините поздравиха децата за показаните знания и им пожелаха да не им се налага да ги прилагат на практика, но да не забравят, че все пак, ако станат свидетели на земетресение, най-важното е да няма паника, а да се запази спокойствие, защото само тогава човек може да действа правилно.

Коментари към новината

Още новини от Общество