Кметът Илко Стоянов: Разкрихме схема за крадене на пари от онкологията, за 2 г. са присвоени 200 хиляди лева

21/02/2022 10:50
Кметът Илко Стоянов: Разкрихме схема за крадене на пари от онкологията, за 2 г. са присвоени 200 хиляди лева

„Схема за крадене на пари от Онкологичната болница в Благоевград е разкрита при одит, който се извършва в момента от новото ръководство. Потресени сме от фактите ,които са открити. За 2 години са отмъкнати 200 хиляди лева по елементарна схема. Това съобщи днес на брифинг кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Той разказа,че главният финансист по време на управлението на д-р Георгиев, е отклонявал пари от лекарствата на болните и вместо да ги плаща на доставчиците ги превеждал по сметка на ВСК. След това той лично отивал и ги теглел на каса. Имало е надписване на дължими суми за извършване на лекарски консултантски услуги,които обаче не са платени, а пак по сметката на ВСК са превеждани и теглени. По същия начин са правени и плащания на такса смет към общината. Примерно при дължими 4500 лева, са надписани с още 1500 лева, като не са превеждани 6 хиляди лева, а тези суми над дължимите са се вписвали пак на ВСК  и на каса са теглени парите.

В същото време доставчиците не са си получавали дължими суми за лекарства на болните от две или три години. Дори един от тях е написал жалба до кмета с обяснение, че заради огромни задължения на болницата ще преустанови доставките.

Кметът Илко Стоянов обясни,че виновните лица разкрити при одита ще бъдат предадени на прокуратурата.

„За нас е важно болницата да продължи да работи и да възстановим финансовата и стабилност. Предстои ни среща с доставчиците на лекарства и консумативи. Засега не е застрашен процеса по лечение на болните, увери Стоянов.   автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от