Путин започна военни действия в Украйна

снимка-Ройтерс
снимка-Ройтерс

Минути след 5 часа московско време (4 часа българско) президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна.

В телевизионно обръщение Путин призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна.

Преди това лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република официално поискаха военна помощ от Русия. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите на Путин „целта на операцията е да защити хората, които в продължение на 8 години са подлагани издевателство и геноцид от страна на киевския режим“.

Руският президент обяви още, че ще се стреми „демилитаризация“ и денацификация“ на Украйна и ще изправи пред съда онези, „които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително руски граждани“.

В същото време Путин увери, че няма намерение да окупира територията на Украйна. И за пореден път изложи тезата си, че разширяването на инфраструктурата на НАТО и военното усвояване на територията на Украйна е неприемливо за Русия.

Според руския лидер създаденият от САЩ по техен образ и подобие блок е „империя на лъжата“.

На този фон индексът на московската борса се срина с 11%, а рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото.

Денис Пушилин и Леонид Пасечник изпратиха две отделни писма с почти идентично съдържание до руския президент Владимир Путин.

Двамата изразяват благодарност за признаването на Донецката и Луганската народна република и молят да им бъде оказана помощ при „отблъскването на агресията на украинските въоръжени сили и формирования”.

Според Пушилин и Пасечник това ще предотврати жертви сред мирното население и хуманитарна катастрофа. В писмата си те се позовават на договорите за дружба и сътрудничество, които подписаха в понеделник с Путин и в които е предвидено оказването на военна помощ.

На заседанието си във вторник Съветът на федерацията одобри искането на президента да използва въоръжените сили извън пределите на Русия във връзка с изострянето на ситуацията в Донбас.

 

Коментари към новината

Още новини от Свят