ОбС – Благоевград не успя да гласува декларация срещу военната инвазия на Русия в Украйна

ОбС – Благоевград не успя да гласува декларация срещу военната инвазия на Русия в Украйна

Липса на кворум в пленарната зала провали вчера гласуването на декларация на ОбС – Благоевград, осъждаща военните действия на Русия в Украйна. Още в началото на редовната февруарска сесия на местния парламент темата за войната бе включена в дискусиите с предложение на групата на ГЕРБ свободни общински социални и резервни жилища да се предоставят на българи и украинци, бягащи от мястото на конфликта.

„Предлагаме да изпратим послание чрез Външно министерство, че тези хора са добре дошли в нашия град, като им осигурим временен дом, сигурност и убежище“, формулира идеята в изказване извън дневния ред съветникът Кирил Илиев.

Кметът Илко Стоянов декларира пълна подкрепа, но напомни, че новите социални жилища, строени с европейски средства, могат да се ползват единствено от лица, отговарящи на строги критерии на Европейската комисия, и въпреки изпратените от него до момента 2 писма с настояване да се разшири списъкът на наемателите досега неизменно е получавал отказ.

Лидерът на групата на червените д-р Вл. Пандев апелира ОбС да подкрепи усилията на градоначалника и с декларация да поиска разрешение в трудни времена в свободните апартаменти да се настаняват нуждаещи се от подслон хора.

„Държавата е помислила за бежанците, ние нека се погрижим за гражданите на Благоевград“, сложи край на дискусията за жилищата съветникът Иван Ризов.

Д-р Павлин Янкулски бе конкретен в искането си местният парламент да излезе с декларация, осъждаща инвазията, а председателят Р. Тасков настоя за ясен текст. Той бе подготвен по време на 10-минутна почивка и първото изречение в декларацията бе: „Осъждаме решението на руския президент Вл. Путин да започне мащабни военни действия срещу Украйна!“.

Дали това изречение, или нещо друго провокира д-р Пандев, но той взе думата точно преди гласуването на декларацията в края на заседанието, когато част от местата вече бяха празни, а болшинството от останалите в залата обличаха палтата си, готови да си тръгнат.

„Ще се върна малко назад в историята, през 2014 г. в Украйна се случва Майдан. Това води до последващи събития, управленците забраняват други малцинства освен украинско и забраняват да се говори на други езици освен на украински“, започна близо 5-минутната си реч червеният съветник и въпреки опитите на председателя на ОбС Р. Тасков да го прекъсне или поне да съкрати речта му Пандев продължи:

„Забележете, че в Украйна има немалко българско малцинство, на тях им е забранено да говорят на български, на тях е забранено да се появяват и като представители на това малцинство. Нещо повече, спомняте си през 2014 г. събитията в Одеса, когато бяха убивани и запалвани българи. Отделиха Волградска област, за да не може в местния парламент да има мнозинство от българи, като един от защитниците на нашата нация там бе най-нагло и без присъда убит за това, че защити българското си самосъзнание. Не ме прекъсвайте! Важен е документът и трябва да сме много прецизни във всяка дума в него. Подобна декларация трябва да е много внимателно огледана и тогава да ни бъде предложена“, заяви д-р Пандев, но докато той се палеше по темата, в залата бяха останали едва 16-17 съветници и документът така и не бе гласуван.

Струма.бг

Коментари към новината

Още новини от Общество