Делото за повишената такса смет на благоевградчани насрочено за април

Делото за повишената такса смет на благоевградчани насрочено за април

Жалбата на областния управител Валери Сарандев срещу решението на ОбС – Благоевград за увеличаване на такса смет на 2,1 промила ще бъде разгледана от Административен съд. Първото заседание е насрочено за 15 април от съдията докладчик по делото Ваня Вълкадинова.

В последната седмица на януари в съда постъпиха три жалби срещу решението на ОбС – Благоевград за увеличаване на такса смет. Първата бе подадена от областния управител по отношение на увеличения размер на таксата от 1,1 промила на 2,9 промила. Решението бе гласувано на общинска сесия в средата на декември 2021 г., но впоследствие бе върнато от областния управител за преразглеждане. Това трябваше да се случи на извънредна сесия, свикана на 12 януари, която поради липса на кворум  не се състоя. На следващата сесия на 20 януари общинските съветници гласуваха ревизираното предложение на кмета Илко Стоянов за промяна в размера на такса смет от 1,1 промила на 2,1 промила. Междувременно областният управител внесе жалби в съда по отношение на двете решения на ОбС – Благоевград.

Жалба срещу решението за повишаване на такса смет е внесена и от Пламен Димитров, който като гражданин на Благоевград има право на такава, при условие, че е собственик на недвижим имот. Преди две седмици стана ясно, че  първата жалба на губернатора относно увеличената такса смет на 2,9 промила е оставена без разглеждане от съдията докладчик Иван Шекерлийски поради неотстранени нередоности и делото бе прекратено. Втората жалба на областния управител срещу решението за промяна на такса смет на 2,1 промила е допусната за разглеждане като редовна и след около месец изчакване на преписката вече е насрочена дата за съдебно заседание.

Когато жалбата е подадена от областния управител, не са налага да се прави особено искане за спиране изпълнението на атакуваното решение. Докато съдебният спор не бъде разрешен, остава в сила старата такса за смет от 1,1 промила.

Струма.бg

Коментари към новината

Още новини от Право и ред