Строят тренировъчен център за пожарникари край Благоевград.

Строят  тренировъчен център за пожарникари край Благоевград.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов поставиха символично начало на дейности по изграждане на тренировъчен център към РС ПБЗН – Благоевград. По време на официална церемония, която се състоя в местността "Поповка", до село Покровник, бе направена първа копка на базата. В нея ще се провеждат обучения и ще се прилагат действия по превенция и реакция при наводнения.

Тренировъчният център се осъществява чрез проект „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния район“, който се реализира по програма Interreg V – A Гърция – България 2014 – 2020.

„Изграждането на такъв център е изключително добро събитие на фона случващото се по света. Той ще бъде от полза не само за нашата община, а за целия регион. Фактът, че Гърция е партньор по проекта е показателен за едно добро сътрудничество. Пожарната е една от институциите, които се ползват с високо доверие и така трябва да бъде, защото огнеборците често подлагат на риск собствения си живот, за да помагат на населението“, каза в част от словото си кметът Стоянов.

„С реализирането на този проект ще бъдат реализирани възможности за по-високо качество на работата на нашите пожарникари и спасители. Очакваме да бъдат привлечени и доброволци, а жителите на Благоевград и цялата област да получат по-висока степен на сигурност“, каза гл. комисар Николай Николов.

Новопостроената сграда ще бъде на две нива с диспечерски пункт, с помещение за специализирана апаратура, гараж за пожарни автомобили, учебна зала, стая със система за симулация при наводнения и бедствия и др.

На церемонията присъстваха още Анита Кацелова, заместник-областен управител на Благоевград, главният секретар на областна администрация Стоян Христов, гл. инспектор Юлиян Грънчаров, началник сектор „Международни проекти” на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, заместник-директорът на ОД МВР – Благоевград Стоян Маламов, служители на РС ПБЗН – Благоевград.

Коментари към новината

Още новини от Общество