ОД на МВР- Благоевград предупреждава за фишинг атаки към банкови сметки, петима в Пиринско „изгоряха“ с хиляди левове

ОД на МВР- Благоевград предупреждава за фишинг атаки към банкови сметки, петима  в Пиринско  изгоряха  с хиляди левове

Ръководството на полицията в Пиринско предупреди за нова измама, при която измамници атакуват електронните пощи уж от името на банки, търсят лични данни и после източват пари от банковите  сметки.

 От началото на годината са засечени 5 случая на фишинг атаки, като последният е от вчера, при който са откраднати  5000 лв.  Затова предупреди директорът на  ОД на МВР-Благоевград ст. комисар Георги Кандев на брифинг, в който участваха заместникът му комисар Стоян Маламов и Дейвид Кавръков от сектор „ПИП“.

Измамниците изпращат съобщения на електронните пощи, които наподобяват логото на банките с линк, който препраща към информация за номера на дебитни или кредитни карти, трицифрен код за сигурност, кодове за токен устройства, като крайната им цел е да стигнат до банковата сметка на потребителя. Банките обикновено не изискват такава информация, и всеки такъв имейл е с голяма вероятност злонамерен.

В никакъв случай не следвайте или кликвате линкове, прикачени файлове или изображения към такива имейли, които се изпращат от азиатски държави, апелираха от полицията.

Измамниците пазаруват от ваше име и от вашата банкова сметка в азиатски или африкански сайтове по интернет и то за крупни суми.

Един от ограбените е загубил 50 хиляди лева по тази схема,разказаха полицаите.

Потребителското име и парола за достъп до Интернет банкиране се въвежда единствено при отваряне на мобилното приложение, ползвано от съответната банка, а не следвайки линкове и имейли.

При получаване на имейл със съдържание за актуализация, направете консултация с банков служител, препоръчват от МВР.

За разпознаване на фишинг атаките е важно да се знае, че имейлите се изпращат от домейни завършващи на  “net” , “org”,  “com” и други, докато на българските банки завършват на “bg”. При установените до момента случаи имейлът на подателя се различава от ползвания от банката.

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред