Общинската избирателна комисия в Разлог прекрати пълномощията на кмета Красимир Герчев,той ще обжалва

12/03/2022 09:00
Общинската избирателна комисия в Разлог прекрати пълномощията на кмета Красимир Герчев,той ще обжалва

Общинската избирателна комисия в Разлог прекрати пълномощията на кмета Красимир Герчев заради влязло в сила решение на ВАС от 3 февруари за конфликт на интереси.

От 11-те членове на ОИК на инфарктното заседание снощи присъстваха 7 членове. Отсъстваха представители на ГЕРБ и „Воля”, почти всички по здравословни причини. ДПС също нямаше представител в комисията, след като Айше Дервиш подаде оставка. Свободно е още едно място – на председателя, защото досегашният шеф на комисията Елена Пандева също се оттегли от поста.

7-те в залата гласуваха „за“ прекратяване мандата на Герчев. Съгласно ЗМСМА при такова гласуване са необходими 2/3 от гласовете на членовете, тоест 9 души. Според някои юристи при незаети 2 места 7-те гласа „за“ дават необходимото мнозинство за редовността на решението.

Решението на ОИК – Разлог обаче подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград и според наши източници това ще бъде направено от партия ГЕРБ. Самият Красимир Герчев също ще иска от съда отмяна на влязлото в сила решение на ВАС, като един от мотивите ще е изтекъл давностен срок –  според първоначалното решение на антикорупционната комисия той влязъл в конфликт на интереси, след като по време на миналия си мандат оглавил проект за саниране на техникум в Разлог, а оттогава са минали 4 г.

„Освен това има и някои доста озадачаващи обстоятелства”, коментира за „Струма“ Кр. Герчев. „Писмата със заверените съдебни решения от Административен съд – Благоевград и ВАС са пристигнали вчера преди обяд около 11.00 часа в Разлог и дамата, която се изживява като председателка на ОИК – близката до БСП Мария Прешелкова, веднага е свикала в 17.00 часа заседание на комисията. Имали са 3-дневен срок, но са бързали. Ще изчакаме да видим решението на ОИК и ще проверим дали всички членове са били надлежно уведомени за заседанието, защото от 11 души все пак са присъствали само 7. Ще проверим и има ли право комисия с непопълнен състав да взема такова решение“.

Малко преди гласуването за мандата на Герчев ОИК – Разлог прие ключовете от архива, печатите и електронен подпис от бившата председателка Е. Пандева, която напусна поста миналия петък „по лични причини“, зад които се крие отказът й да участва в гласуването на Красимир Герчев, който е неин съпартиец от ГЕРБ.

В сряда комисията напусна и Айше Дервиш от квотата на ДПС – по същите причини. Двете оставки – на Пандева и Дервиш, бяха гласувани в Централната избирателна комисия на 7 и 9 март, а вчера ЦИК взе решение Славчо Попов, който до момента беше член на комисията, да стане зам.  председател на мястото на починалата Татяна Лазарова-Цанева, а на неговото място да влезе Любка Карамфилова – учител в СОУ „Братя Каназиреви“ и съдебен заседател в Районен съд – Разлог. И двамата са от квотата на БСП и бяха предложени от представителя на коалицията „БСП за България” Емил Колевичин.

Председателското място обаче остава свободно, защото ЦИК не се е произнесла по предложението на партия ГЕРБ то да бъде заето от Иванка Захариева. Най-вероятно това ще стане на заседанието на ЦИК на 15 март. Ако ДПС успее дотогава да излъчи представител за член в ОИК, вероятно ще бъде заето и мястото на Айше Дервиш. Решението, заради което в ОИК – Разлог започнаха сътресенията, обаче вече е взето и тепърва предстои да видим как ще се развие съдебната сага и ще успее ли да свърши преди редовните избори следващата есен.

в.Струма, Ваня Симеонова

Коментари към новината

Още новини от