Гоце Делчев заложи със 7 млн. лв. повече бюджет за 2022 г., кметът Вл. Москов притеснен, че цената на газа ще го продъни

Гоце Делчев заложи със 7 млн. лв. повече бюджет за 2022 г., кметът Вл. Москов притеснен, че цената на газа ще го продъни

Със 7 млн. повече, отколкото миналата година, заложи община Гоце Делчев в бюджета си за 2022 г. В проектобюджета е фиксирана сумата от 43 545 000 лв., при 36 522 900 лв. през 2021 г. От тях приходите с държавен характер са 30 787 000 лв., а тези с общински характер – 12 748 000 лв., като се очаква от тях собствените приходи на общината да бъдат 6 990 466 лв.

Предвидената целева субсидия за капиталови разходи в бюджета е доста скромна – 818 000 лв., но тази година се очаква да започне изпълнението на два много важни проекта на общината – за цялостно обновяване на Дома на културата, което ще струва около 7 милиона лева по договор за безвъзмездна финансова помощ с МРРБ, както и изграждането на околовръстен път през местността Текето, за който МС отпусна целево в края на миналата година 1,4 млн. лв.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2022 г., считано от 1 април, няма да се събират такси за детските ясли и градини, които ще се плащат от държавата, припомни кметът на общината Владимир Москов.

Въпреки че в бюджета на община Гоце Делчев за 2022 г. са подсигурени всички общински и държавни дейности, кметът обаче се опасява, че средствата, предвидени за издръжка, няма да бъдат достатъчни заради непрекъснато нарастващата инфлация в страната.

„Предвидили сме приетият 8-процентов ръст на заплатите, но за всичко, което тепърва ще се решава в областта на възнагражденията, нямаме резерв”, уточни Москов. Най-голямата дупка в бюджета той очаква заради цената на газа, защото за нея не са предвидени никакви държавни компенсации, а в Гоце Делчев цялото отопление на обществените сгради и училищата е на газ и пелети.

На приключилото обществено обсъждане освен Москов присъстваха още заместник-кметът Богдан Боцев, директорът на дирекция „Финансово-счетоводни дейности“ Йорданка Ендрева, главният счетоводител на общината Антоанета Пенкова, Асан Имамов – началник-отдел „Местно икономическо развитие и проекти“, и Ангел Думбанов – гл. счетоводител в направление „Образование“. Предложения не постъпиха. В момента общинските икономисти ударно разпределят средствата по пера, за да могат следващата седмица да внесат проектобюджета в Общинския съвет и той да влезе за гласуване на априлското заседание.в.Струма

Коментари към новината

Още новини от Политика