Премиерът Петков в Благоевград: Важно е да сме конструктивни със Северна Македония, за да не станем втора конфликтна точка

Премиерът Петков в Благоевград: Важно е да сме конструктивни със Северна Македония, за да не станем втора конфликтна точка

„Важно е да бъдем конструктивни и да излъчваме стабилност в отношенията ни със Северна Македония, за да не се превръщаме  във втора конфликтна точка на Балканите, това каза премиерът Кирил Петков в Благоевград.

Той дойде за среща с гражданите на площада. Темата Македония се оказа доста вълнуваща за местните хора с разнопосочни знаци. На площада имаше представители на нелегална организация ОМО“Илинден“, които искаха да стигнат до премиера и да го питат кога България ще признае правата на македонците .Петков им обеща среща за разговор.

 Ето и какво точно каза Петков за работата на историческата комисия и отношенията ни със Северна Македония:

„Историческата комисия е единствено тази, която може да даде на двете правителства резултати за това по кои теми са постигнати съгласия и историческите факти могат да се приемат като общи , аз очаквам съвсем скоро време  комисиите да обяват какво са постигнали . До колкото съм информиран прогреса е огромен в сравнение  с преди, но не съм видял последните данни,за които има съгласие. Но се радвам, че когато от двете страни има дух за съвместна работа ,явно се постигат успехи. Нека да изчакаме.

За датите за евентуалното отпадане на българското вето-

Всичко зависи  от резултатите, които двете страни ще постигнат заедно.  Това с календарите не работи така,има ясни цели, които трябва да се изпълнят- кога ще отворим архивите, да чуем историческата комисия до къде се е споразумяли, да видим за езика на омразата какво сме направили заедно като механизъм, да видим какво ще вкараме в европейската потенциална преговорна рамка,която вкарва ЕС като гарант за нещата, които са важни за нас.Примерно Конституцията на Северна Македония дали ще включва и кога правата на българите в съседната република и  какъв е механизма това да се гарантира .Това са истинските фактори,които определят скоростта.

Важно е обаче да се каже, че в момента  в Западните Балкани има риск да са втора конфликтна точка,която е свързана и с войната в Украйна. Ние вече всички трябва да сме максимално конструктивни, разбира се защитавайки българския интерес,защото най-лошото нещо, което може да се случи да излъчваме нестабилност, така че отношенията между България и Северна Македония станаха още по-голям геополитически въпрос.Но аз като български премиер следя за нашите интереси.

 За преброяването-

Единственият начин, който ще гарантира истинско преброяване, в което ще се зачетат българите в Северна Македония е когато се включи в тяхната Конституция колективни права за българите. По време на тези общи преговори ,ще видим в коя фаза, ще настояваме да се вкарат тези колективни права на българите. Тогава вече преброяването ще стане по-лесно и ще трябва да има графа за българите в Северна Македония. Още това не се случва и тези неща са трудни. Но не е въпроса да хвърляме камъни от едната страна по другата, трябва да работим заедно това да се промени.  Факт е,че през последните 30 години нашата политика не е била достатъчно ефективна по отношение на Северна Македония и сега се надяваме да постигнем всичко много бързо.АВТОР-ПИРИН НЮЗ

Коментари към новината

Още новини от Общество