Съдят румънска министърка в Благоевград за бягство, осъдена е на 6 години затвор в Румъния

снимки -Пирин Нюз
снимки -Пирин Нюз

Днес Окръжен съд-Благоевград се превърна в обект на изключителен журналистически интерес, на едно място се събраха четири екипа на румънски телевизии и сайтове,както и български екипи.

Поводът бе бившата румънска министърка Елена Удря, която окончателно бе осъдена вчера в Румъния на 6 години затвор за корупция и злоупотреба със служебно положение. Министърката побързала да напусне страната и да се спаси от затвора, но румънските власти я усетили и съобщили на българските власти,че имат осъден човек, който пътува към Гърция.

Тя бе арестувана на ГКПП-Кулата вчера около 18 часа с личния и шофьор.

Министърката спа в ареста на Гранична полиция в Петрич и днес бе доведена в съдебната палата на Благоевград.

При затворени врати се гледа мярката и за задържане под стража и искането от страна на Румъния за екстрадиция. Тя обаче продължи едва пет минути и делото бе отложено за събота поради липса на лицензиран румънски преводач.

Близките и обаче бързо бяха направили „разузнаване“ за добър адвокат по наказателни дела в Благоевград и бяха наели Албина Анева да защитава правата и. Тя на перфектен английски език обясни пред румънските медии, че е успяла да се срещне с клиентката си само за пет минути. Пред нея обяснила, че не е знаела, че е издирвана и,че има потвърдена присъда в Румъния.

Делото ще продължи утре и то ще внесе яснота по казуса.Българските магистрати ще трябва да решат дали да уважат европейската заповед за екстрадиция на издирваната министърка.

А за нея това е второ бягство. Когато делото е започнало срещу нея за корупция тя е потърсила политическо убежище в Коста Рика, но и там е арестувана.   

Като министър на туризма е обвинена за корупция, осъдена е,че е получавала чанти пълни с пари. Удря е противоречива фигура в Румъния. Тя е на 49 години, разведена. Съществува правна възможност самата тя да пожелае да бъде екстрадирана. Предаването ѝ на румънските власти трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебното решение.

49-годишната Елена Удря е бивш министър на регионалното развитие и на туризма. През 2014 година се кандидатира за президент на страната, благодарение на близките си връзки с бившия държавен глава Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата партия "Народно движение".

 

Делото, по което е осъдена за корупция, е за случай от 2011 година. Тогава в качеството си на министър е сключила договор за услуги с фирмата на Рудел Обрежа за реклама на страната по време на официални боксови срещи на известния боксьор Лучиан Буте.

По това време Обрежа е председател на Федерацията по бокс в Румъния.

Първоначално Върховният касационен съд на Румъния осъди окончателно Удря през 2019 година. Няколко дни преди присъдата обаче Удря напуска Румъния и е задържана в Коста Рика. За два месеца е задържана в ареста, но Конституционният съд отменя присъдата и предоставя право да се иска анулиране.

Към момента тя е задържана за срок до 72 часа у нас. АВТОР-ПИРИН НЮЗ

 

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред