Радев: Правителството дължи отговор на гражданите за това чии интереси обслужва

Радев: Правителството дължи отговор на гражданите за това чии интереси обслужва

“Трите милиарда, платени от българските граждани, не обслужват българския интерес, а този на други държави, които безплатно транзитират газ през наша територия. Правителството дължи отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, за това чии интереси обслужва – техните или нечии други. Защо беше спрян газът само за България и Полша? Спира ли се на Австрия и Германия и как те осигуряват енергийната си сигурност? Резервиран ли е вече капацитет от Гърция и от други страни? Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент”. Това заяви президентът Румен Радев в коментар на спирането на доставките на газ от Русия за България.

Според държавния глава така създалата се ситуация ще бъде “истински тест за европейската солидарност”. “Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна държава”, каза още Радев.

Според него “навярно ще намерим алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени”.

Президентът коментира и темата за износа на оръжие от страната ни. “Излизат редица разкрития за това къде отива българското оръжие. Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които по винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт”, заяви Радев.

Той се обяви категорично против идеята България да предоставя военна помощ на Украйна. “Това означава стъпка към прякото въвличане на страната ни в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалират острата риторика и призивите за победа. Ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то ние стремително вървим в тази посока. България трябва да е част от усилията за мир и възможно най-бързо прекратяване на този конфликт. Удължаването му ще има пагубни последици в много отношения”, коментира президентът.

Той смята, че не е нужно родна делегация да посещава Украйна, тъй като “суверенната българска позиция се изработва в София”. 

 

Коментари към новината

Още новини от Политика