Хиляди симитличани блокираха пътя за Гърция и Банско заради затворен мост

Хиляди симитличани блокираха  пътя за Гърция и Банско заради затворен мост

Близо хиляда жители на община Симитли блокираха тази вечер главен път Е-79 и пътя за Банско заради забавено от правителството пускане в експлоатация на новопостроен  мост, който е важна пътна артерия  за живущите.

Протестиращите затвориха за 10 минути пътя за Гърция и това предизвика над 9 км.опашка от коли, тъй като в петък вечер хиляди бяха тръгнали за почивки.

„Всеки ден ще парализираме движението, ако властта не ни чуе и да прати комисия, която да ни отвори моста. Ние това съоръжение го чакаме от 30 години да се направи, а сега цял месец стои готово и не се отваря.Заради това обикаляме цели 20 км.,за да стигнем до работните си места, повече няма да търпим тази бюрокрация,оплакаха се хората. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов обясни,че вече месец очаква комисия, която да издаде акт 16. Преди 28 дни дошла комисия направила дребни забележки, които били отстранени за ден и така е подписан акт15.

„Не зная защо се бавят нещата, за мен това е безхаберие, хората са прави да протестират,защото при тия скъпи горива те зареждат повече пари, губят и време. Няма логика, ние предупредихме,че жителите ще излязат на граждански протест и ето стана. Трябва да се намали бюрокрацията и моста да се отвори, заяви кметът Апостолов.

Мостът над река Струма  е връзка между  кв.Ораново и Симитли.  Над 2 хиляди души  живеят в Ораново и за да отидат на работа , хората обикалят по 20 км.

„Всеки ден ще блокираме, каква е тая държава да даде пари за хубав мост, а сега да стои така неизползваем, нали за хората се прави всичко, искаме си моста, крещяха гневни гражданите.

Въпреки,че протестът предизвика огромно задръстване, шофьорите изчакаха спокойно, но гражданското неподчинение бе охранявано от над 50 униформени.  

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество