Президентът: Правителството да се вслушва в гласа на хората

Президентът: Правителството да се вслушва в гласа на хората

"Трябва да търсим решения, които да са наш интерес. През годините не успяхме да постигнем диверсификация. Нашата зависимост е голяма. За разлика от други държави българите са най-бедните в ЕС и енергийно най-бедните, борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките". Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова участва в церемония по издигане на знамето на Европейския съюз за Деня на Европа.

"Най-малкото в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка, но над всичко трябва да е българският интерес", добави държавният глава.

"Рисковете са една чудовищна инфлация, при която хиляди малки предприятия няма да издържат, това значи тежка икономическа и социална криза с последствия и за тези, които управляват в момента", подчерта Радев.

По отношение на Северна Македония Радев каза, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българските интереси.

Президентът определи като "крайно неуместно" изявлението на македонския външен министър Буяр Османи. Според него е недопустимо и нездравословно да се говори по този начин за България и да се поставят условия:

„Имам ясна политика по отношение на РСМ и ще продължа да я отстоявам“, заяви президентът. 

 Румен Радев отново настоя, че макар и непряко страната ни е доставяла оръжия за Украйна и опроверга твърдения на вицепремиера Корнелия Нинова:

"Ясно е, че тя се опитва да избяга от подписа си от разрешителните за износа на оръжия за трети страни и тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът на оръжие", подчерта Радев.Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния воин и поздравиха ветерани от Втората световна война. БНР

 

Коментари към новината

Още новини от Политика