Стотици разгневени благоевградчани блокираха АМ“Струма“,писна им от бавните процедури на държавата

Стотици разгневени благоевградчани блокираха АМ Струма ,писна им от бавните процедури на държавата

Стотици разгневени благоевградчани, жители на 6 села ог общината, излязоха на протест заради затворения мост от половин година на Покровнишко шосе, и блокираха движението на АМ“Струма“ в района на Зелендолско шосе.

Полицията не успя да удържи напора на хората и те излязоха на пътя и го затвориха за 20 минути.

„Ако не протестираш в тази държава, нищо не се случва и никой не обръща внимание на проблемите ни. От декември месец чакаме кмет, областен, шефове на агенции да се задействат и да направят нещо ,но се видя, че само се тупка топката,недоволно обясниха хората.

Декември месец миналата година при обилния дъжд подаде моста, който свързва града с 6 села от района.

Комисии направиха оглед и казаха,че моста е опасен и го затвориха. Така до днес няма нито обяснение какво се прави, а хората обикалят и пътуват с километри, за да стигнат до месторабота или да закарат децата си на училище и градина.

Едва, когато хората обявиха,че ще протестират, властта се сети за моста. При протестиращите дойдоха кметът Илко Стоянов,областния управител Валери Сарандев, шефът на Пътно управление Кунев, Радослав Тасков-председател на общинския съвет.

Хората гневни ги разпитваха защо се бавят процедурите, а те вдигаха рамене.

Протестиращите поискаха да има разследване за причините довели до компрометиране на моста, защото подозират, че основите са подкопани от редовното изчерпване на баластра от дъното на река Струма.

 

 Започва тръжна процедура и няма ли обжалване, то до края на август може да започне изграждането на чисто нов мост. Срокът за строителните дейности е 390 дни, но той може да се съкрати. Стойността на строителните дейности е 7,2 милиона лева, уточни Кунев, който каза, че протестът на хората е напълно справедлив.

Протестиращите дадоха срок до 20 май да бъде стартирана процедурата, ако не отново излизат и затварят магистралата.

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество