Кметът Илко Стоянов: Пред Благоевград стоят две възможности за изграждане на Индустриална зона

Кметът Илко Стоянов: Пред Благоевград стоят две възможности за изграждане на Индустриална зона

Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи възможните локации към този момент, на които може да бъде реализиран Индустриален парк в областния център.

Едната от тях е в района под жп линията по бул. „Васил Левски“ в посока Покровнишко шосе, на мястото на старата Индустриална зона.

„Имотите там са изцяло частна собственост и реализирането ще зависи от намеренията на самите собственици, с които предстои да проведем разговори за разработване на общ проект. Иначе казано, ако те са склонни да приемат идеята и да отстъпят отчасти своите терени, ние ще можем да изградим инфраструктурата, в това число и ВиК, на място. Реално, ако стигнем до консенсус земята си остава на хората, като в същото време те придобиват индустриални парцели. Истината е, че по този начин собствениците ще спечелят, защото автоматично цената на имотите се покачва“, коментира кметът Стоянов.

Той подчерта, че площта на частните терени е 160 декара, но може да се обедини със съществуващите предприятия за обособяване на Индустриална зона, с площ около 350 декара.

Втората възможност за изграждане на Индустриален парк е на територията на землището при Зелен дол, където земята е общинска и държавна.

Положителните страни на тази локация са окрупнената собственост и бързият достъп до АМ „Струма“. Освен това там могат да се обособят 300 декара и да се форматира терен за развитие.

„Нашата визия за тази територия е тип „Зелена индустриална зона“, която ще бъде със специфични правила и норми за строителство с повишени критерии за зелени системи, използване на възобновяема енергия, управление на отпадъците, вкл. нулеви отпадъци“, заяви още кметът Стоянов.

Идеята е да се привлекат сериозен брой фирми, които да развиват бизнеса си тук, като бъдат разкрити нови работни места.

„Самият процес ще стартира с изменение на ОУП и ще продължи няколко години, но е важно да се направи първата стъпка“, заяви още Стоянов.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика