Млад мъж е подпалил българския културен център в Битоля

Млад мъж  е подпалил  българския културен център в Битоля

Млад мъж е подпалил културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Пожарната е пристигнала бързо и това  е предотвратило по-сериозни щети. 

„Очакваме институциите възможно най-скоро да разследват цялостно случая и да изправят извършителите пред съда!“, съобщиха от  от център „Иван Михайлов“. 

Центърът бе открит преди един месец и от тогава заплахите към него са десетки, казва управителят на центъра.

За Битоля и Скопие замина веднага  министърът на външните работи Теодора Генчовска и посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов. Генчовска се е срещнала с директора на полицията в Битоля. Той се е ангажирал да се открият извършителите на вандалския акт.

Прегледени са записите от камерите. Вижда се човек,който идва на велосипед, полива вратата със запалителна течност, спокойно запалва  и избухва пожар. Млад, добре сложен мъж и много спокоен, това което мен ме притесни е спокойствието с което той пали, разказва Генчовска от мястото на събитието в Битоля.

„Това е израз на говора на омразата, очакваме властите да работят за преодоляване на този проблем, каза още Генчовска.

Процесът за вдигане на ветото за ЕС за Северна Македония е въпрос на заслуги, а не на срокове, каза още министърката на външните работи.  

Центърът беше официално открит преди два месеца на 16 април в присъствието на вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков.

Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов. В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда акта на умишлен палеж, посочват от ведомството.

„Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще“, се казва в позицията им.

Автор-Пирин Нюз

 

Коментари към новината

Още новини от Свят