Немски екип медици извърши първата лапароскопска операция на мечка в Белица

Немски екип медици извърши първата лапароскопска операция на мечка  в Белица

Немски екип от ветеринарни лекари извърши първа по рода си лапороскопска операция на мечка в парка край Белица за отстраняване на тумор на яйчника.

Преди месец, по време на годишния ветеринарно-медицински преглед на обитателите в Парка за мечки -Белица, медицински екип от немски специалисти установи, че мечката Сузана има тумор на яйчника и се нуждае от спешна операция по неговото отстраняване. Опитният специалист Марк Гьолкел от Института в Лайбниц за зоопарковете и дивата природа в Германия се наема със задачата да извърши тази интервенция по възможно най-щадящия метод като направи първата лапароскопска операция на кафява мечка у нас.

Състоянието на Сузана изисквало спешна намеса и на 8 юни в Парка  ветеринарни лекари Марк Гьолкел и Мандана Поеч с асистенция от българския ветеринарен специалист Никола Кирянски извърши първата лапароскопия на мечка у нас. Гьолкел обяснява операцията като изключително „неинвазивна и щадяща процедура, която ще позволи на Сузана да се възстанови много бързо.“ Тази процедура е безкръвна и не изисква голям външен разрез и това позволява на животното да се възстанови в пъти по-бързо от класическа операция. Калина Вълчинкова, ръководителят на отдел „Гледачи“ в Парка  споделя, че въпреки големината на тумора и дълго продължилата операция, мечката пациент се чувства добре и ще остане под стриктно наблюдение за определен период, през който ще приема и необходимите за нейното възстановяване медикаменти.

Историята на Сузана е вълнуваща – над десетилетие тя е трябвало да страда в малка тъмна клетка, в нелицензиран зоопарк в Хърватия. През 2019 година, тя пристигна в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица със сериозни поведенчески проблеми, поради годините, прекарани в 20 m² бетон. Неуморната работа на всички гледачи, превръща Сузана от силно агресивно и уплашено животно, в най-любопитната и доверчива мечка сред обитателите на парка. Едно от нейните любими занимания е да изучава всяко ново средово обогатяване и да комуникира, както със своите гледачи, така и със своите съседи.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество