Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония

Жителите на Струмяни искат ясен срок за отварянето на граничния пункт със Северна Македония

Заради буксуващите отношения между София и Скопие отварянето на бъдещия граничен пункт Клепало между Струмяни и Берово, Северна Македония, най-вероятно ще се отложи, опасяват се жители на българската община. Хората от Струмяни настояват за ясни и точни срокове за отваряне на пункта. Очакванията бяха той да заработи през 2023 година.

В община Струмяни очакват отварянето на този пункт от десетилетия. През 2018 г. е ремонтиран около 23 км от пътя, водещ от общинския център до бъдещия граничен пункт. Остава да бъдат изградени около 7 км. Местните се изпълнени с надежда, че до 2020 г. пунктът ще заработи. Това обаче не става. В началото на тази година се заговаря за 2023 г. като краен срок за отварянето му. През последните седмици в района се обсъжда обаче, че и този срок няма да бъде спазен.

"Опасенията са прекалено големи. Значи, имайки предвид, че за това се говори вече от 40 години, и сега, при всичко това, което е постигнато дотука, още едно просрочване - вече надеждите тотално ще се изпарят от главите на хората", заяви Иван Секулов - секретар на община Струмяни.

"Като приключиха тия 23 километра, хората бяха обнадеждени, че ще стане по-бързо. И без туй селата горе обезлюдяват", коментира Георги Пендурков от село Раздол.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев каза, че от три месеца работи смесена българо-македонска комисия за отварянето на новия граничен пункт, в която участва и той. Илиев потвърди, че на една от работните срещи наистина са споменати нови по-късни срокове .

"В крайна сметка срокът, който бе заявен от държавните институции, 2025 г. за стартиране на граничния пункт...,като добавим за това и работа по строителството от порядъка на година и половина-две, сами разбирате, че 2027 година е изключително неприемлив срок за нас като жители на района", заяви Емил Илиев, кмет на община Струмяни.

Местните хора настояват да бъде проявена политическа воля и поети конкретни ангажименти от държавните институции за отварянето на пункта и за съживяването на този край.

По програмата за Трансгранично сътрудничество между двете страни за периода 2021-2027 година за бъдещия пункт са предвидени над 9 милиона евро. На територията на Република Северна Македония отдавна е изградена сграда за митнически и граничен контрол. Наскоро в западната ни съседка е рехабилитиран и част от пътя от Берово до границата./БНТ/

Коментари към новината

Още новини от Общество