ВАЖНО! ТЕЛК решенията, изтекли преди 30 юни, ще важат до края на годината

ВАЖНО! ТЕЛК решенията, изтекли преди 30 юни, ще важат до края на годината

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, които са изтекли в периода 13 март 2020 г. - 30 юни 2022 г., да останат валидни до края на годината. Това решиха депутатите днес.

Условието е човекът с инвалидност да е подал заявление за преосвидетелстване до 15

Срокът на експертните решения бе удължаван няколко пъти заради пандемията. Последното решение бе свидетелствата, които са изтекли до 31 март 2022 г., когато епидемичната обстановка в страната бе прекратена, да продължат да важат до 3 месеца след това, или до 30 юни. Действието на всички изтекли след 31 март обаче бе прекратено веднага. Оказа се, че заради това стотици хора не могат да получат пенсиите си, тъй като преосвидетелстването отнема време и прегледите на много от тях са насрочени за месеци напред.

Изплащането на пенсиите по експертните решения, изтекли между 1 април и 30 юни, също ще продължи. Това ще важи и за социалните плащания от АСП. Хората, които попадат в тази категория и на които им е била спряна личната помощ, пък отново ще имат достъп до нея. Освен това направленията, издадени въз основа на ТЕЛК и НЕЛК решенията между 1 април и 30 юни, ще важат до края на годината.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве