ЮЗДП прави фабрика за производство на сладко от горски плодове

ЮЗДП прави фабрика за производство на сладко от горски плодове

Югозападното държавно предприятие  започва производство на сладко от горски плодове.

  В момента на територията на ЮЗДП се произвеждат плодове в големи количества. В „ДГС Рилски манастир“ има 7 декара ягоди, в Етрополе се очаква добра реколта от  малини. Създаде се над 5 декара плантация от синя американска боровинка в Самоков. Поради тази причина предстои изграждането на предприятие за преработка на балкански плодове и направа на сладко. Предприятието ще се намира в двора на „ДГС Самоков“, в промишлена сграда, собственост на ЮЗДП, съобщи инж. Димитър Димитров, началник отдел „Промяна в държавни горски територии, иновации и странична дейност“. Предстои да се възложи проектиране на самото оборудване и да започне  направата на сладко. Всеки желаещ ще може да си закупи от продукта, за което ЮЗДП ще информира своевременно.

   За желаещите да си купят горски плодове, към момента могат да го направят в „ДГС Пирдоп“, които са пионери в производството на синя и червена боровинка. Очаква се и втората реколта от ягоди в „ДГС Рилски манастир“.

   Предстои да бъдат създадени и овощни градини от сини сливи, ябълки и круши, отново в Самоков, ще се добави още една поточна линия – за сушени плодове.

 

 

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес