Над 3 хиляди се събират на Предел заради събора „Пирин пее“,президентът ще е гост

снимки -Пирин Нюз
снимки -Пирин Нюз

Най-малко над 3 хиляди души ще се съберат тази събота и неделя на поляните на Предел , където ще се проведе събора „Пирин пее“. Тази година изданието е юбилейно, навършват се 60 години. За първи път събора се е провел в далечната 1962 година.

Заради големия наплив на хора и превозни средства се очаква трафика през уикенда да е тежък и натоварен, тъй като по това време хиляди туристи поемат и към Бяло море.

Постове на полицията ще има разположени при Симитли,униформени ще помагат и регулират движението. За тези, които пътуват транзит и трябва да преминат през Предел за Разлог, Банско и Гоце Делчев или до ГКПП-Илинден е организиран обходен маршрут. Движението на тирове и автомобили ще се пренасочва през стария път на Предел, който е 3 км. и е черен път.

За сигурността на хората ще има медицински пункт, два екипа на пожарната и стотици полицаи.

За юбилея на събора участие ще вземат 1500 самодейци от всички общини на територията на област Благоевград. В рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция. Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10 часа, каза на пресконференция областният управител Валери Сарандев.

Жури от 14 души експерти и специалисти в областта на фолклора ще оценяват изпълненията. Участниците ще получат значки, грамоти и плакети.

В неделя пък специален гост ще бъде президента Румен Радев.

Традиционно в рамките на събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Музеят в Разлог е подготвил юбилейна изложба с фотоси, които ще покажат историята на събора през годините.автор-Пирин Нюз

 



 

Коментари към новината

Още новини от Общество