Разкопките на Хераклея Синтика ще продължат, търси се амфитеатър и главата на уникалната статуя

Разкопките на Хераклея Синтика ще продължат, търси се амфитеатър и главата на уникалната статуя

Отпускането на допълнителни 60 хиляди лева за Хераклея Синтика ще даде шанс на археолозите да удължат разкопките с още един месец. И така ще довършат планираните дейности. В момента се правят сондажи и се търси главата на голямата статуя , която намериха там. . Сега дали статуята е на Тиберий Клавдий Бакхий не мога да твърдя със сигурност. Това е само допускане на възможност. Подчертавам, че би могло да бъде дори на римски император. Знам, че изказването е силно, но е възможно, защото като иконография и изработка, тя пасва на изображението на римски император. Хубаво би било да имаме шанса да намерим главата, каза  доц.д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките.

Два месеца интензивно се работи на обекта край Петрич, археолозите получиха 100 хиляди лева от кабинета в началото на май месец, а сега и допълнително още 60 хиляди лева.

За два месеца на Хераклея Синтика  са  открити 5 надписа, от които 3 са императорски.  „ Единият е от средата на III век, става въпрос за Цезар. В цялата римска империя за стотици години проучвания има известни само 3 или 4 такива надписа. А ние открихме още един . Предстои тепърва да го анализираме, а за цяла средна Струма до сега имаме известен само 1 римски надпис, който е намерен в Мелник – територия, която е била контролирана от Хераклея. Самият античен град е много важен, като столица на средна Струма в продължение на много години и едва 2 тежки земетресения съсипват инфраструктурата и градът запада. . Хубавата новина е, че имаме много голяма посещаемост на обекта. Когато започнахме да работим на обекта през април – май, посетителите бяха около 2 000 на ден, въпреки че пътя е лош до там. А сега са се удвоили по данни на директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов, защото както знаете те си водят статистики, чрез продажбата на билети,похвали се доц.Вагалински.

Голяма надежда се възлага да се открие театъра на града

Сигурен съм, че театъра ще бъде локализиран, защото имаме надпис от II век за него, а и градове като Хераклея не могат без театър. Намерим ли го ще фокусираме усилия там, защото ми се иска в България да имаме поне още един античен театър,коментира още ръководителят на обекта.

Община Петрич пък очаква пътят до разкопките да стане държавна собственост, за да се оправи. Сега той се намира в окаяно състояние.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество