6 причини да започнете да купувате употребявани компютри вместо нови

6 причини да започнете да купувате употребявани компютри вместо нови

Мислите за закупуване на нов компютър? Ето защо покупката на компютър втора ръка, било то обновен или използван, може да е по-добър вариант за вас.

Търсите да замените текущия си компютър? От една страна, това е вълнуващ момент. Това е вашият шанс да получите ново по-добро преживяване и да изпълните задачи, които не сте можели преди. От друга страна, банковата ви сметка е на път да понесе удар. Това са най-добрите времена и най-лошите времена, така да се каже.

Но не е нужно да бързате да поръчвате най-новият компютър. Можете да закупите употребяван, обновен или ремонтиран компютър. И има повече причини да обмислите този подход, отколкото си мислите.

  1. Вероятно не се нуждаете от толкова много мощност

Защо си купувате компютър? Ако просто се нуждаете от начин да си водите бележки или документи за курса, няма значение дали имате най-новия процесор и купища RAM. Същото важи и ако искате нещо за сърфиране в интернет и онлайн банкиране.

Отворете Task Manager (Windows), Activity Monitor (Mac) или System Monitor (Linux). По-голямата част от ресурсите на вашия компютър ще бъдат неактивни, докато изпълнявате тези основни задачи. RAM може да е най-големият ви проблем, но дори и тя спира да бъде полезна след определен момент.

Разбира се, ако професионално редактирате видеоклипове, може да знаете точно кой от най-новите хардуерни компоненти ви трябва, за да подобрите работния си процес. Но не правете предположението, че само защото искате да играете игри, трябва да си купите нова машина.

  1. Можете да спестите много пари

Купуването на употребявани или обновени компютри ви спестява много пари. В по-ниския клас можете да влезете в магазин за употребявани стоки и да излезете с функционален компютър за около сто долара.

Тази машина може да е твърде стара за най-новата версия на Windows, но с Linux може да има още много години живот. Дори по-стара версия на Windows, като Windows 7, е добре, стига да получава актуализации за защита.

Не е нужно обаче да търсите толкова остарял хардуер. Много уебсайтове предлагат компютри, които са само на няколко години. Помислете за закупуване на предишното поколение лаптопи от Dell, HP и Apple.

Често подобренията в настоящите модели са козметични, като например по-висока разделителна способност на екрана или по-дълъг живот на батерията. Хубаво ли е да ги имате? Сигурно. Но отново, в зависимост от вашите нужди, няма особена причина да плащате този нов данък върху стикера.

  1. Може да започнете да използвате компютрите си по-дълго

Може би си мислите, че закупуването на компютър, когато е нов, ви дава максимален живот на продукта. И да, това е технически вярно. Но свикването с използването на по-стар хардуер може да ви накара да извлечете повече години от вашия хардуер.

Как така? Ще промените поведението си. С течение на времето ще научите кой софтуер е най-ефективен.

Знаете кога да затворите програмите, които вече не използвате. И може би ще прехвърлите повече от вашите данни на външно устройство с повече място, което ще натовари по-малко това във вашия компютър.

Ако веднъж сте върнали към живот по-стар, по-бавен компютър, знаете как да ускорите компютъра си отново, когато започне да се забавя.

Но гаранции няма. Вие просто не знаете кои компоненти може да са на последния етап и няма гаранция, на която да се върнете. Но тук не става въпрос за дълготрайността на вашия хардуер. Става въпрос за вашата промяна в начина на мислене и опит.

  1. Помагате за намаляване на отпадъците в околната среда

Потребителската електроника е огромен източник на екологични отпадъци. Използваните пластмаси са направени от изкопаеми горива и много от компонентите изискват редкоземни материали. Тези устройства отнемат стотици години, за да се разградят и те извличат всякакви токсични вещества в процеса.

Купуването на употребявани машини намалява броя на произведените нови машини. Не само това, но и вие удължавате времето, което е необходимо на компютъра да се окаже на сметището.

 Така че, ако сте наясно с отпечатъка си върху околната среда, може да искате да започнете да пазарувате употребявани. Просто следете колко енергия консумира по-стар твърд диск.

За автора: Николай Стоянов е SEO експерт с 15-годишен опит в оптимизация за търсачки. Неговата SEO агенция Lilacor предлага висококачествена SEO оптимизация в София за български и чуждестранни сайтове.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес