Дивата коза открита в Пирин е обезглавена след като е починала от естествени причини

Дивата коза открита в Пирин е обезглавена след като е починала от естествени причини

Прокуратурата започна разследване за откритата обезглавена дива коза в Пирин. Първоначално се предполагаше, че тя е убита и заклана след това, но експертизата установи, че козата е починала от естествени причини. След това някой я намерил и е отрязал главата и. Въпреки това прокуратурата продължава да разследва случая.

 Животното е било открито обезглавено преди два дни от алпиниста Красимир Елинов от Банско  между Вихрен и Кутело.  Той подава сигнала първо в социалната мрежа, после в Национален парк“Пирин“, а от там е сезирана и прокуратурата.

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ са извършили проверка на терен на 7 септември по подадения сигнал и са установили в непосредствена близост до туристическа пътека мъртва женска дива коза, която е обезглавена.

Дирекция „Национален парк Пирин” строго осъжда всяко нарушение срещу защитени видове на територията на националния парк и полага всички усилия да не се случват такива инциденти.

Предполага се, че бракониери са извършители на деянието, все още е модерно механи да се кичат с препарирани глави на животни. Красимир Елинов, алпинист от Банско написа в мрежата:

"Бездушието и простотията човешка край нямат. Как може такова нещо? Нагли сте и нямате капка човещина нито акъл. Не си давате сметка, че всичко, че се връща на децата ви, а вие ще страдате като гледате какво се случва. Акъл не ми го побира що за изрод трябва да си, за да го направиш. Ще си плащате прескъпо за този "кеф". Беден ми е речникът, за да опиша какво изпитвам като вида такова нещо. Дано час по-скоро ония отгоре ви накаже за деянията ви!

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България: застрашен подвид (EN) – Еndangered. Даден таксон принадлежи към тази категория, когато има много висок риск от изчезване поради малки популации, фрагментирано разпространение, изолация и/или бързо намаляване (численост или площ на разпространение).

Дивата коза – Rupicapra е защитен екземпляр, за който се прилагат разпоредбите на Наказателния кодекс, който гласи: „Който законно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от Европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5 000 до 20 000 лв.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество