Протест в Благоевград срещу тегленето на заем,събира се подписка за референдум

Протест в Благоевград срещу тегленето на заем,събира се подписка за референдум

Днес сутринта в Благоевград се проведе протест срещу тегленето на заем за изграждането на аквапарк и реновирането на парк Бачиново.  Месеци наред този проект на общината разделя общественото мнение в града, а противоборството се видя най-добре в общинския съвет. През месец май съветниците отхвърлиха този проект и не дадоха зелена светлина за неговата реализация. Само преди броени дни обаче на извънредна сесия съветници вкараха точката отново и този път се събра мнозинство,което гласува „за“ общината да изтегли заем от 17 млн.лева за проекта.Областният управител върна решението, а част от обществото бе скандализирано и започна събирането на подписи за референдум.

На днешния протест бе заявено, че до момента са събрани 3 хиляди подписа, но ще трябват още 6 хиляди, за да се спази закона и да се проведе допитване сред благоевградчани.

На протеста присъстваха около 70 души, повечето от които бяха политически активисти на „Промяната“, БСП и ГЕРБ.  Гражданите коментираха,че не са пожелали да участват в протест, който е яхнат от политици и кандидати за депутати и то в последния ден на предизборната кампания.

Иначе ораторите обясниха мотивите си срещу тегленето на заем ясно-по време на кризи няма нужда да се прави такава рискова операция,която застрашава финансово общината. Говорещите на протеста заявиха,че Благоевград има доста по-сериозни и належащи проблеми за оправяне пред това да се строят атракциони. И посочиха като такива -инфраструктурата, липсата на работни места и индустриална зона, увеличаваща се популация на улични кучета, занемерени зелени площи. Протестиращите изразиха и опасения, че ако се стигне до теглене на заем, то драстично ще се повишат данъците в общината .

Разбра се още,че  следващ протест ще има на 7 октомври, когато се очаква и да се проведе редовно заседание на Общинския съвет.

Коментари към новината

Още новини от Общество