Младеж напусна града и заживя в гората край Добърско! Готви си чрез слънцето и спи в „космически кораб“

Младеж напусна града и заживя в гората край Добърско! Готви си чрез слънцето и спи в  космически кораб

Теодор от София си построява дом на 170 километра от столицата – в района на разложкото село Добърско на над 1000 метра надморска височина.

Къщата му прилича на космически кораб – има основа от бетон, а за стените използва стъклопласт. През зимата се отоплява и си готви с печка на дърва, която е в средата на уютната му стая. Вътре почти всичко е от дърво и е много светло.

Когато времето се затопли, той стои само навън, за да е по-близо до природата.

 „Храната си приготвя главно със слънчева енергия – използва параболични соларни уреди. Теодор е вегетарианец. Приготвя слънчевите си ястия в обикновена тенджера от неръждаема стомана. Силното слънце на тази надморска височина и концентрацията на енергията от параболика осигуряват бързо приготвяне на храната.

Отглежда сам нужните му зеленчуци. Той е мъдър млад човек, светла и добронамерена личност, която може да бъде пример за хармония с природата“, споделят негови приятели.

Теодор признава, че самотата не му тежи, а и се случва при него да идват туристи.

„Хората в планината са по-благи. Виждат те и ти подаряват една торба с ябълки. Чувстват те близък. Докато в града сме като вълци и всеки гледа себе си и задачите си“, разсъждава момчето. Отшелникът си няма приятелка и казва, че е Божа работа дали някога ще си намери.

Ако не създаде семейство, обяснява, че ще насочи енергията си към правене на добро на хората и проповядване, че трябва да променим света, за да не изчезне човечеството до 100 години.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество