Хотелиери в Банско вдигат цените за зимния сезон с 10 до 15 %

Хотелиери в Банско вдигат цените за зимния сезон с 10 до 15

Очаква се за зимния сезон цените на нощувките да се увеличат с 10-15%, защото всичко е поскъпнало – ток, горива, хранителни продукти, заплати на персонала.

„Всеки собственик на хотел е направил разходи за ремонти в преходния сезон. Не може да не се индескират цените, за да отговорим на тази инфлация, която и ние усещаме по джоба си. Но няма да има драстични увеличения на нашите услуги“, заяви Малин Бистрин, който е председател на Съюза на туристическия бизнес в града под Тодорка.

Вече има пренасочване на работници в туристическия бранш от морските към планинските курорти. В някои комплекси ще се разчита и на работна ръка от чужбина, но това са предимно камериери.

„Трудно е за един готвач или репецционист, който не знае нашия език. Тогава започва да се затруднява комуникацията и това се отразява на качеството на предлагания от нас продукт“, уточни Малин Бистрин. Проблемът с персонала си остава един от най-сериозните в туризма, както и скъпите енергоносители. Високата цена на електроенергията е почти фатална за зимните хотели, в които разходите за ток и отопление са изключително високи. Затова държавата трябва да продължи да компенсира бизнеса, за да няма фалити.

Хотелиерът разкри, че има интерес на туристи за празниците през декември. Има запазени места в хотелите от банкери за 6 декември, Никулден, и от студенти за студентския празник на 8 декември. Добре вървят и резервациите за Нова година в курорта Банско. Хотелиерите в подножието на Пирин разчитат на силен зимен сезон и се надяват да няма нови сътресения, както и войната в Украйна да не ескалира

Коментари към новината

Още новини от Бизнес