Първи музей за ретро автомобили отвори врати в петричкото село Капатово

Първи музей за ретро автомобили отвори врати  в петричкото село Капатово

Колите, които са возили Тодор Живков и гостите му Муамар Кадафи, Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Ким Ир Сен, Никита Хрушчов, Юри Гагарин, Валтер Улбрихт, Вили Щоф и др. могат да бъдат видяни в  първия у нас музей на ретро автомобили, който се откри  в петричкото село Капатово.

Експозицията е на площ от 660 кв. м, като първоначално ще включва 28 автомобила и 20 мотоциклета.
Един от най-ценните ретро автомобили у нас и един от най-рядко срещаните модели на "Мерцедес Бенц", единствен екземпляр в България, се е ползвал от някогашното УБО, днес НСО, разказа Маруся Осиковска, която заедно със съпруга си Теодор са собственици на музея. От модификацията Pullman Landaulet са произведени само 59 бройки, от които 49 с ляво и 10 с дясно управление. Присъства в производствената програма на компанията от 1963 до 1981 г., като през септември 1963 г. е дебютът му на международното изложение във Франкфурт. Характерна особеност на лимузината е мекият покрив, който се прибира от хидравличен механизъм и оставя открита задната част на автомобила. Изработени са само 59 броя с частично открит покрив, от тях с шест врати са само 26. На пръстите на едната ръка се броят запазените автомобили от този модел в оригинален вид и в движение, какъвто е представяният автомобил от парка на НСО.
Автомобилът е с дължина 6,24 м, широк е 1,95 метра и е с височина 1,5 метра. Тежи 2870 кг. Tози автомобил е използван за посрещане на чуждестранни държавни ръководители.

"Мерцедес" от 1969 г. е сред експонатите на музея в Капатово.

Друг интересен автомобил е съветският ЗИЛ-115, тип лимузина, седем местен, с три реда седалки, произведен от "Завод имени Лихачёва". От този модел общо произведени са само 106 автомобила от всички модификации. В бившата СССР тези автомобили са използвани за осигуряване на Генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, а по-късно и на Михаил Горбачов. Именно този модел остава известен сред руснаците като "последния автомобил на Брежнев".
Ускорява до 100 км/ч за 13 секунди. Теглото му е 3,4 тона. Дължината му е 6,34 м и широчина 2,08 м. В Народна Република България такива автомобили са използвани през втората половина на 80-те години за представителни нужди на Тодор Живков и за превоз на висши държавни ръководители на посещение в страната. ЗИЛ-115, както и неговите предшественици и по-новите модификации, са разработвани в условия на строга секретност, съхранявани са в специални отделения на службите и всички, работили по тях, са полагали клетва да пазят тайна. По традиция на комфортния интериор е отделено особено внимание, а тапицерията и постелките в салона са от истинска меча кожа.

Най-старите автомобили от гаража на НСО, които са показани са от 1951 г. Това са два ЗИС 110, произведени в "Завод имени Сталина" и това е първият следвоенен автомобил произвеждан в СССР. Тези две бройки са последните от близо 30 такива, налични през 50-те години на 20-и век, в гаража на отдел VІІІ към дирекция "Държавна сигурност" на МВР. Общо от завода са излезли 2072 бройки. В този период са произвеждани общо 8 модификации, от които в България е имало четири от тях. Автомобилът е седем местен, с дължина 6 м, ширина 1960 мм, височина 1730 мм и маса 2575 кг. Развива скорост от 140 км/ч, а разход на гориво от около 23 л/100 км.
Интериорът е допълнен от плюш и велур по вратите и персийски или текински (тюркменски) килими.

Най-старата кола в музея е "Форд Т", произведен през 1912 г., с мощност 20 к.с. и развива максимална скорост от 68 km/h.

Инвеститор е собственикът на Винарска изба „Златен Рожен“ Теодор Осиковски. Експозицията в новия музей включва 30 автомобила и 14 мотоциклета. Автомобилите са разделени в четири сектора – постсъветски автомобили, западноевропейско производство автомобили, мерцедеси и американски автомобили. Площта на музея е 700 кв. м. - първи модул, а в зависимост от интереса и посещаемостта, проектът включва още три модула, за да достигне до 3 000 кв. м. площ. „Отлична е комуникацията ни с Община Петрич, пълно съдействие имахме при подготовката на документите. С г-н Бръчков винаги сме работили много добре, защото това не е първата ни инвестиция в региона, няма да бъде и последната – предстои разширение след месец на винарска ни изба „Златен Рожен“ по европейска програма“, каза инвеститорът Теодор Осиковски.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество