Заслужават ли си по-скъпите слънчеви очила?

Скай Оптик
Скай Оптик

 

Когато става въпрос за слънчеви очила, изборът е наистина огромен. На пазара можете да откриете множество модели на разнообразни цени, като често се срещат сходни дизайнерски вариации, но от различно качество. Защо това е така и има ли смисъл от отделянето на по-голяма сума заподобен аксесоар?

ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ИЗДРЪЖЛИВИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА?

За да разберете правилно разликата между скъпи и евтини модели слънчеви очила, е важно да знаете добре тяхната функция. Добрата защита на очите зависи до голяма степен от качеството на продукта, който използвате. За да бъдат те добре предпазени, е необходимо моделът, който сте избрали, да има нужните специални филтри и да е изработен от висококачествени материали, които да ограничават добре проникването на ултравиолетовите лъчи.

 

Ако не използвате нищо, което да защити вашите очи от слънцето, то те сами регулират потока на светлината. При по-силно осветление зеницата се стеснява, докато при тъмно се разширява. Съответно, ако слънчевите очила, които притежавате, са със затъмнени стъкла, вашата зеница постоянно ще се разширява. Това, от своя страна, означава, че ако те не са оборудвани със специални слънцезащитни филтри и нямат нужното качество, ултравиолетовите очи свободно проникват през стъклата и увреждат вашите очи още повече, тъй като вредната светлина успява да проникне много по-лесно.

КОИ СА ОПАСНИТЕ УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ?

Вредните за нашите очи лъчи са от два вида, а именно UVA и UVB. Добре е да имате предвид, че първите са доста по-опасни от вторите. Нека ги разгледаме поотделно:

  • UVA – дължината на UVA радиацията е по-дълга от 400 нанометра. Тези лъчи имат изключително голям отрицателен ефект върху ретината, като това води до нейното увреждане. При някои хора пораженията могат да доведат дори до пълна загуба на зрението, поради което е изключително важно да вземете предпазни мерки. Освен вредата върху самите очи, този тип лъчи увреждат и кожата, причинявайки преждевременното ѝ стареене, тъй като зоната около очите е изключително чувствителна.
  • UVB – тук говорим за по-къс лъч радиация, дължината на който е около 315 нанометра, и следователно е и по-малко агресивен. Въпреки това продължителното излагане на UVB радиация също може да нанесе непоправима вреда на зрението, причинявайки неговото замъгляване и дори болка в очите.

  След като вече знаете за сериозната вреда, която може да бъде нанесена от липсата, или от използването на слънчеви очила от не добро качество, важността на този аксесоар започва да добива по-голям смисъл, нали?

 Слънцезащитната оптика от високо качество е в състояние да забави ултравиолетовите лъчи и да сведе до минимум възможната вреда от техните ефекти. Ето защо, слънчевите очила трябва да бъдат оборудвани със специални филтри, които предпазват от ултравиолетова радиация. Само потъмняването на стъклата няма да ви спаси, а дори ще влоши ситуацията.

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЕВТИНИ И СКЪПИ МОДЕЛИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

Първо, нека уточним, че евтините модели, които можете да закупите от неспециализирани магазини, почти никога нямат необходимото качество и защита. Те могат да изглеждат красиви на външен ви и възуално да не се различават много от скъпите си аналози, но в същото време не само че не ви спасяват от слънцето, но и ви излагат на двойно по-голяма опасност. Такива модели рядко имат необходимите маркировки за качество и информация за нивото на защита, което прави невъзможно да се определи до каква степен ще ви предпазват.

 Когато правим сравнения с по-скъпите модели, виждаме, че те като правило имат обозначения, които позволяват да разберете точните нива на защита от така опасната ултравиолетова радиация. Начинът, по който се прилага тя, също е от значение за качеството на продукта. 

 Ултравиолетовите бариери са част от лещата, докато при моделите с ниско качество, защитата често е от специално покритие, което се нанася чрез пръскане. То се уврежда при абсолютно всяко почистване и с течение на времето е напълно изтрито.

КАКВО ТРЯБВА ДА ГЛЕДАМЕ ПРИ ИЗБОР НА СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА?

Моделите от високо качество притежават редица предимства пред тези с по-ниско такова. Ето и малко повече информация за маркировката, която трябва да гледаме, когато търсим подходящ модел за нас:

  • UV – числото, което ще видите обозначено с тези букви, определя максималната степен на филтрация на ултравиолетовото лъчение;
  • UVA и UVB – защитата от различни тип лъчи може да бъде посочена отделно, като това може да бъде и с проценти;
  • Степен на затъмняване – за обозначение на този фактор при очилата се използва C, N или Cat. Първата категория означава, че модела има слаба степен на затъмняване и се използва в облачно време или като аксесоар. N е категорията за слънчево време, а ако видите маркировка Cat, това означава, че продукта има изключително силна защита и е устойчив на силни лъчи.

От Skyoptic предупреждават да внимавате с направата на избор на слънчеви очила, тъй като здравето на зрението е от изключително значение. Именно за това винаги се интересувайте от качеството на нивото на защита на избрания продукт.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве