Високотехнологични компании припознаха потенциала на Благоевград за развитие на бизнеса си

Високотехнологични компании припознаха потенциала на Благоевград за развитие на бизнеса си
Над 150 представители на високотехнологични компании избраха Благоевград, за да се запознаят с възможностите за релокиране на дейността си в областния център на Пиринско. Те участваха в конференция “Отвъд предизвикателствата“, организирана от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Община Благоевград, със съдействието на Американски университет в България.
По време на форума представители на едни от най-големите български и международни компании у нас, заедно с представители на местните и държавни власти, дискутираха факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на нови работни места.
Срещата бе открита от председателят на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев и кмета Илко Стоянов, който представи детайлна презентация за възможностите за развитие на високотехнологичния бизнес в Благоевград. Участнице в конференцията бяха запознати с намерението и действията на Община Благоевград в посока изграждане на Индустриална зона и Иновационен квартал, които ще се превърнат в основен двигател на местната икономика.
„Благоевград може да бъде едно от местата в България, където високотехнологичната индустрия да намери своя дом. Най-хубавото е, че този факт беше разпознат от самите компании. Истината е, че нашият град разполага с наистина сериозни възможности и ролята ни е да успеем да се възползваме по-най-добрия начин от тях. Младите хора и образованието са основните фактори, които биха спомогнали да развивием на място високотехнологичната индустрия. Всъщност тя сама по себе си е много по-различна от обикновената. В нея са ангажирани предимно млади хора, които работят с ненормирано работно време, те се стремят да създадат едно по-добро място за живеене. Имаме реална възможност да привлечем такива хора и отвън, благодарение на университетите, благодарение на природните си дадености и усилията на местната власт, която работи непрекъснато за привличане на такива инвеститори тук. Това не е процес за един ден, но конференции като тази всъщност са една стъпка напред”, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.
В срещата участваха заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов, мениджъри на водещи компании, директорът на дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ към Община Благоевград Гергана Муртова, заинтересовани лица и граждани.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес