С откриването на македонския клуб в Благоевград веднага се поиска признаване на македонско малцинство у нас

С откриването на македонския клуб в Благоевград веднага се поиска признаване на македонско малцинство у нас

Частен македонски културен клуб бе открит днес в Благоевград, а гостите им от Република Северна Македония разиграха политически цирк.

От рано сутринта града почерня от полиция и жандармерия,толкова многобройни бяха,че човек можеше да си помисли,че има национална среща на униформените.  

А шефът им ,министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, си пиеше кафето на площада и даваше инструкции.

За откриването на малкото македонско клубче със спорен статут пристигнаха лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, шефа на кабинета на президента Пендаровски-Миле Бошняковски, лидерът на Левицата Димитър Апасиев ,както и десетки представители на македонските медии.

 „Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос.

Това каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България, продължи Мицкоски.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България, попита той.

Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб, каза още Мицкоски.

"Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ през границата.  Ние искаме македонците в България да имат права и да бъдат признати за малцинство. Да Вапцаров е български поет,призна  Атанас Мазнев, един от инициаторите за отварянето на частния клуб. След тези думи неговите хора го подложиха на словесен линч, а „грешката“ му веднага бе поправена от лидерът на ОМО“Илинден-Пирин“ Стойко Стойковски, който публично бяви,че Вапцаров е македонски поет възпял Македония.автор-Пирин Нюз

Тук се намеси племеннника на поета архитект Никола Борисов Вапцаров, той показа личните архиви,в които Вапцаров собственоръчно е написал,че е българин. И поиска да подари книгата с историята на поета на Мицкоски, който го отряза грубо и каза- вие си четете тук тази книга, ние си четем нашите у Скопие, в които пише дека Вапцаров е македонски поет!

Възрастният племенник се разтрепери от обида и възкликна- каква наглост,може ли да не се уважава историята и фактите, истината е една! Няма две истини!

 "Когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб, в която изложба виждате дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицкоски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония. Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета. Хората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо - тук в гаража отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицкоски тук вреди на тези отношения", коментира ситуацията  евродепутатът Ангел Джамбазки.

След символичното откриване на македонския клуб, македонците под строй направиха шествие и преминаха през центъра на Благоевград. Те бяха охранявани през цялото време от полицаи на мотори и жандармерия.

Няколко мъже не издържаха и се разкрещяха- предатели, не ви ли е срам, продадохте се за пари! Заради тези думи за малко да се стигне до сблъсък, но полицията тушира напрежението.

Македонците поднесоха венци на паметника на Димитър Благоев, но не успяха да сторят това на паметника на Гоце Делчев. Активисти на ВМРО бяха окупирали паметника, а отпред стоеше Ангел Джамбазки. Полицията разреши само на петима македонци да поставят венци на Гоце Делчев, но ВМРО не допусна това. „Разкарайте ги тия от тук, ние искаме венците да си оставим, крещя един македонец на българските полицаи.

След словесна схватка с Ангел Джамбазки, който им предложи да стигнат до паметника като минат под българските знамена, македонците се отказаха и оставиха цветята на площада.

По-късно те бяха допуснати от униформените да поставят цветя на мемориала на Гоце Делчев ,който се намира в двора на благоевградската църква, но с условието без чужди държавни знаци и без речи.

Така политическият цирк на македонците приключи,но заявката им бе направена, че те ще се борят с България да се признае македонско малцинство.  

 

Коментари към новината

Още новини от Общество