Масово недоволство в Пиринско срещу „безплатното“ саниране заради нечестни критерий

Масово недоволство в Пиринско срещу  безплатното  саниране заради нечестни критерий

Голям гняв предизвика в Пиринско новата програма за „безплатното“ саниране“. Хората масово се отказват и смятат,че това е някаква държавна измама, за да се облагодетелстват фирмите за енергийно обследване.

Стотици са възраженията отправени към общините в региона от домоуправителите, които искат кметовете да протестират и да искат промяна в критериите.

„Ние сме блок с 10 апартамента, искат от нас по 1000 лева за енергиен паспорт, и ако не се класираме парите не се връщат. Това е пълно обирджийство и то по време на криза. Освен това кое е справедливото ,на половината Благоевград санирането бе направено безплатно, а на другите като нас-не, това е поредния държавен абсурд. Въпреки това хората са готови да платят, но не и да ни завличат с пари, ако не се класираме. Това разказа Кирил Василев от блок в Благоевград.

До момента кооперациите масово се отказват да кандидатстват по програмата заради нечестните критерий. Реално обектите в малките общини нямат никакви шансове, защото по точковата система отговарят най-вече блоковете в София, Бургас,Пловдив и Варна.

Кметовете на общини са провели по три срещи с домоуправителите за санирането и признават, че недоволството от хората е сериозно и справедливо.

Вече има внесени възражения от кметове на общини. Такъв пример е община Разлог,Благоевград и други.

АВТОР-ПИРИН НЮЗ

 

Коментари към новината

Още новини от Общество