В Гърмен протестираха срещу безразборен добив на инертни материали от река Места

снимка- БНР
снимка- БНР

Десетки жители на община Гърмен излязоха на протест срещу  масов добив на инертни материали от коритото на река Места. В района на Гърмен и Хаджидимово река Места е в най- ниската си точка и при обилни валежи стават наводнения, късат се диги, отнасят се земеделски земи дигите и се заливат огромни площи, включително и сгради.

Миналата година стана точно такова бедствие, хората пострадаха и сега се страхуват, че възобновения добив на материали отново ще им докара главоболие.

„Копае се безразборно от много фирми, но никой не ги контролира, а после дигите са отнесени, не може така да се продължава,казаха хората от община Гърмен..  

Те обясниха, че са писали десетки  жалби, но никой не им е обърнал внимание, а сега  Общински съвет-Гърмен е приел  точка за изработване на ПУП за добив на подземни богатства, пясъци и чакъли".

От години живеещите в района и обработващи земеделските земи алармират за сериозните проблеми от агресивния добив на пясък, баластра и чакъл в реката, извършван от много фирми, а дъното на речното корито е спаднало тревожно.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество