Ердоган заплаши Гърция с ракетен удар

Ердоган заплаши Гърция с ракетен удар

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Гърция с използване на военна сила, предадоха турските медии.

Ердоган, който вчера говори на събитие пред турски младежи в черноморския град Самсун, заяви, че изпитанията на турската балистична ракета "Тайфун" са изплашили Гърция. Той добави, че "ракетата може да удари и Атина", пише проправителственият в. "Сабах".

"Ако не сте спокойни, ако опитвате да купувате неща от САЩ и други места, за да въоръжавате островите, се налага страна като Турция да направи нещо", каза Ердоган. 

Турция тества ракетата "Тайфун" над Черно море през октомври. Ракетата е разработена от турската компания "Рокетсан". "Тайфун" е поразила цел на разстояние 561 км за 458 секунди.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас днес осъди и окачестви като неприемливи заплахите на Турция, информират световните агенции.

"Това е неприемливо изявление от страна на страна съюзник, член на НАТО. Начин на мислене като на Северна Корея не може и не трябва да има място в Северноатлантическия алианс", каза Дендиас пред журналисти. 

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу отново предупреди днес, че Турция ще предприеме действия спрямо Гърция, ако тя продължи да въоръжава егейските си острови, които по силата на международни договори трябва да останат демилитаризирани.

Турция и Гърция многократно са се оказвали на ръба на военен конфликт заради статута на спорните острови, границите на териториалните води и въздушното пространство в Егейско море.

Коментари към новината

Още новини от Свят