Година след пожара в бл. №18 в кв. „Струмско“ започват възстановителните дейности по сградата

Година след пожара в бл. №18 в кв.  Струмско  започват възстановителните дейности по сградата
Година след големия пожар в бл. № 18 в квартал „Струмско“ предстои да стартират възобновителните дейности по сградата. Днес специално сформирана комисия, със заповед на кмета Илко Стоянов, отвори офертите, постъпили в рамките на процедура по избор на изпълнител на строително ремонтните работи. В комисията участва и представител на Етажната собственост, нова практика за Община Благоевград, инициирана от кмета Стоянов, като целта е заинтересованите лица да могат да участват пряко в процесите.
Избраната фирма ще бъде оповестена след детайлен анализ на предлаганите срокове, качество и цена. Очаква се договорът да бъде сключен през м. януари 2023 г., непосредствено след което да се пристъпи и към реално изпълнение на СМР.
От момента на възникване на пожара Община Благоевград оказва непрекъсната подкрепа на собствениците на апартаменти в жилищната сграда.
През м. юли по искане на кмета на Благоевград Илко Стоянов бяха отпуснати близо 200 000 лева от Министерски съвет, които да бъдат насочени за проектиране и възстановяване на блок № 18 в благоевградския квартал „Струмско“.
Непосредствено след инцидента хората, заявили желание да им бъде подсигурен подслон, бяха настанени в жилища от резервния фонд на Общината. Беше направено и обследване на блока, което също бе поето като разход от Община Благоевград. След пожара бе назначена външна експерта комисия за оглед, закупени са бяха необходимите телескопични подпори, които са монтирани безвъзмездно. В края на миналата година кметът Илко Стоянов преведе и средства от заплатата си в помощ на засегнатите семейства.
Междувременно бе възстановена и емблематичната сграда „Купола“, която бе обхваната от голям пожар през м. септември 2021 г. В резултат на огнената стихия покривът ѝ бе напълно унищожен. Община Благоевград организира и проведе редица срещи с представителите на етажната собственост на сградата и зданията, засегнати от пожара, оказвайки необходимото съдействие реализиране на ремонта в оптимални срокове.
Към този момент, сградата е обновена, като архитектурната визия е запазена. Продължават ремонтът на общинските помещения, засегнати от пожара на „Купола“, очаква се той да приключи до няколко месеца.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество