Благоевградчани развързаха кесии по празниците, банкети всяка вечер, куверти от 150 лв. не ги стряскат

Благоевградчани развързаха кесии по празниците, банкети всяка вечер, куверти от 150 лв. не ги стряскат

Напук на скъпотията, благоевградчани решиха „да му отпуснат края“ по коледните и новогодишните празници. Всяка вечер в заведенията се провеждат фирмени партита и тържества. Свободни резервации няма, а някои са направени още преди месец. Най-евтините куверти за коледен банкет са 40 лв., но за тях менюто е скромно – салата, основно, десерт, питка и вода. Алкохол не е включен и той се поръчва и плаща отделно.

Новогодишните куверти са доста по-скъпи. В ресторанта на парк-хотел „Бачиново“ например новогодишната вечеря е 150 лв. и всички куверти са продадени още преди месец. „Менюто е специално – богата салата „Бурата“, ордьовър от сухи мезета със сушени смокини, предястие – миск от риба, два вида основно ястие – телешки джолан и свинско бонфиле върху канапе от полена. Десертът е малинов чийзкейк, баница с късмети. В менюто са включени алкохолни и безалкохолни напитки, чаша шампанско. Предвидили сме и комплименти – подаръци за всички. През цялата вечер ще пее оркестър „Хармония“, ще има празнична заря“, обясни управителката на комплекса.

Любопитната подробност е, че хотелските стаи също са заети за Нова година, а за гостите е предвиден куверт от 50 лв. за вечерта преди и след празничната нощ.

На 100% са продадени кувертите за Нова година и в ресторант „Гъбата“ в Бачиново, който сега е с името „Роял парк“. В празничната вечер там ще пее Лилия Семкова, бесарабската българка от телевизионното риалити „Фермата“.

В ресторант „Воденицата“ няма куверти, там консумацията е свободна. Но в новогодишната вечер е предвидена традиционната капама.

В заведенията в центъра на Благоевград също предлагат новогодишни куверти. Повечето са изкупени и свободни резервации почти няма. В едно от централните заведения кувертът е 89 лв., като менюто предлага салата, предястие с хапки, основното ястие е свинско бонфиле върху канапе от ориз и зеленчуци, десертът е плодова торта, има баница с късмет, плодове. В тази цена влиза 50 мл алкохол, по едно безалкохолно, вода и шампанско. За настроението в празничната вечер е подсигурен оркестър.

„Според мен заведенията и дискотеките ще бъдат пълни на Нова година. Хората имат нужда да празнуват заедно след двегодишните ковидни ограничения. Няма голяма разлика и в цените в сравнение с миналата година. Увеличението е около 10%. Аз не предлагам куверти, а и няма да работя на  Нова година“, заяви за „Струма“ бизнесменът Радослав Митрев, който е собственик на заведение в топ центъра на Благоевград.

Скъпо или не, благоевградчани ще развържат кесиите, а онези, които не искат да празнуват в ресторанти и заведения, имат опция да посетят коледното градче в градската градина и да вдигнат празничен тост с приятели.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  ,в.Струма

Коментари към новината

Още новини от Общество