ЮЗДП отчете успешна година, вдига заплатите с 20% на служителите си

ЮЗДП отчете успешна година, вдига заплатите с 20 на служителите си
  • От шестте държавни предприятия в България, единствено Югозападното е закупило харвестър система, чиято идея е да се отглеждат огледни сечи с цел създаване на по-устойчиви гори.
  • 100% е залесяването след големия пожар в района на Кресненското дефиле през 2017 година.
  • До момента на територията на ЮЗДП са залесени над 200 000 декара, а през следващата година предстои залесяването на още 3000 декара.

 

Общият брой служители, ангажирани пряко с опазване на горските територии към всички 38 броя ДГС/ДЛС териториални поделения на ЮЗДП, гр. Благоевград е над 460 броя горски и ловни стражари, те охраняват приблизително 935 хил. ха държавни горски територии. Заедно с гори, собственост на физически и юридически лица, охраняваните хектари са над 1 милион.

От началото на годината до 29.12.2022 г. от служителите по опазване на горите са съставени общо 514 акта, от които 512 по ЗГ и 2 бр. по ЗЛОД. В базите за съхранение на задържани вещи, предмет и/или средство на нарушения, са задържани общо:

- 243  м³ обла строителна дървесина;

- 422 м³ пространствени дърва за горене;

- 36 МПС;    

- 17 бр. каруци;

- 25 бр. моторни триони;

За сравнение в периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2021 г. от служителите по опазване на горите във всички поделения към ЮЗДП, гр. Благоевград са съставени  общо 480 акта за установяване на административни нарушения, в това число 470 броя по Закона за горите и 10 броя по Закона за лова и опазване на дивеча.

В базите за съхранение на задържани вещи, предмети и/или средства на нарушения, са задържани общо:

 

- 543  м³ обла строителна;

- 435 м³ пространствени дърва за горене;

- 21 МПС;    

- 36 бр. каруци;

- 19 бр. моторни триони;

 

За сравнение за периода от 01.01.2020 г. до 31.12.2020 г. на територията на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград са съставени 579 бр. АУАН, в това число 568  броя по Закона за горите и 11 броя по Закона за лова и опазване на дивеча.

За област Благоевград от всички 16 бр. териториални поделения от началото на годината до 27.12.2022 г. са съставени общо 168 бр. акта по Закона за горите.

В базите за съхранение на задържани вещи, предмет и/или средство на нарушения, са задържани общо: 

- 21 МПС;    

- 8 бр. каруци

- 13 бр. моторни триони;

Нарушенията в горите се изразяват основно в  сеч на дървета, без поставена контролна горска марка,  транспортиране без превозен билет и бракониерски лов.

Цифрите и анализите на нарушенията за последните десет години показват, че е налице трайна тенденция  на намаляване на нарушенията в горските територии. През 2011 г. съставените актове в обхвата на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград са 1288 бр., докато за 2021 г. година те са спаднали на 480 бр. През последните три години броя на констатираните нарушения и съставените актове като цяло поддържат някакви приблизителни нива.

Въпреки повишеното търсене на дървесина в обхвата на област Благоевград няма завишение на нарушенията, благодарение на добрата работа на служителите по опазване на горите. От директорите на ТП „ДГС/ДЛС“ се изготвят графици с дежурни служители през почивните и празнични дни. В райони с висока концентрация на нарушения има дежурни служители, включително и в тъмната част на денонощието.  

 

ЮЗДП ДП закупи със собствени и с европейски средства харвестър с кранова уредба, задвижване 8х8, на стойност 850 300.00 лева без ДДС.

 През 2020 г. стартира проект „Климатично интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа“LIFE19 CCA/SK/001276 с акроним „CLIMAFORCEELIFE“, в който ЮЗДП и WWF България са асоциирани партньори за територията на България. Дейностите по проекта се финансират от ЕК в размер на 55%, а останалите средства се осигурени от стопанската дейност на Предприятието. Харвестърът е закупен в изпълнение дейност: Модерни  методи за отглеждане на иглолистни култури се предвижда 1000 ха култури от бял и черен бор в ДЛС Витошко-Студена, ДГС Радомир, ДГС Невестино и ДГС Кюстендил. В демонстрационни обекти горските култури ще бъдат отгледани с нетрадиционни методи и модерна технология.

Необходимостта от тази техника е продиктувана от съвременните тенденции за извършване на дърводобив. Най-ниско равнище на механизация на дърводобините процеси се наблюдава в България, Румъния, Словакия и Украйна. Това се дължи на сравнително по-евтината работна ръка. (Moskalik et al. 2017). Въпреки това, заетите в горското стопанство и дърводобива през 2017 г. са намалели с 1300 души (9,8%) в сравнение с 2005 г. (Eurostat statistics explained 2020);

В хода на подготовка на проекта са констатирани следните проблеми при горските култури

  • През ХХ в. върху големи площи са създадени иглолистни култури на ниски надморски височини, главно от бял и черен бор;
  • Предназначението на иглолистните култури е главно антиерозионно;
  • През последните десетилетия тези култури (особено от бял бор) са положени на неблагоприятни въздействия – засушаване, ненавременни отгледни сечи или са неотглеждани (Milev et al.2017, МОСВ 2019).

С експериментирането на модерни методи за извеждане на сеч със специализирана техника ще се провери възможността горските култури да бъдат по-устойчиви на климатичните промени.

По проект „CLIMAFORCEELIFE“ вече са залесени 60 дка със сухоустойчиви дървесни видове – валонея, космат дъб, каменен дъб, пърнар, черен бор на територията на ТП ДГС „Петрич“, ТП ДГС „Сандански“ и ТП ДГС „Гоце Делчев“.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество