Уникални станчинари в Петрич !

Уникални станчинари в Петрич !
Над 3 000 участници тази година в Станчинарските игри – традиционни за Петрич в първия ден на новата година.
Пред многохилядна публика 12 станчинарски групи показаха своите маски, персонажи, пресъздадоха обреди, играха русалийски танци. Така смело прогониха злите сили, за да бъде новата година изпълнена само с добро за жителите на община Петрич.
Направи невероятно впечатление фактът, че голяма част от участниците в станчинарските групи бяха отново деца, което ни дава гаранции, че ще си съхраним тази уникална традиция.
Петчленно жури оценява изпълнението на групите, представящи всеки един квартал на града. Видно от изявата – всяка група се отличи с голямата си подготовка и спазване на регламента, по който се оценяваше. Този факт предопредели и затруднението, което изпита при класирането самото жури. С минимална разлика в точкуването преди минути беше готов и протокола, подписан от всеки член на журито.
Крайното класиране в него: първо място в Станчинарски игри 2023 година за група „Братя Соколови“, второ място за станчинарската група кв. „Дълбошница“ с ръководител Иван Яръмов, трето място за станчинарска група „Кв. Център“ с ръководител Николай Василев.
Присъдиха се и индивидуални награди – за най-добра маска на група „Златна фея“; за най-добър персонаж на група „Кв. Казармите“; за най-добро представяне на русалийски игри на група „Веселяци“; за най-добро представяне на обреди и обичаи на група „Кв. Шарон“; за най-малък участник на група „Братя Соколови“ – Хубавена Кирилова на 30 дни; за най-възрастен на група „Кв. Виздол“ – Петър Митов на 84 години.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество