Тунел "Железница" и тази година няма да бъде пуснат

Тунел Железница и тази година няма да бъде пуснат

Укрепването на двете свлачища с дължина близо 300 метра около новоизградения тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, който не се ползва, ще струва на държавата над 91 милиона лева с ДДС. Това става ясно от обявените обществени поръчки от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Укрепването на двете свлачища ще бъде направено от фирмите, които строиха участъците на магистралата. Поръчките са по процедурата „договаряне без обявление“, защото двата обекта са взаимно свързани. Договорите с изпълнителите все още не са подписани.

Добрата новина е, че след повече от две години умуване как да бъдат укрепени свлачищата вече е взето решение. Лошата е, че укрепването им ще отнеме повече от 1 година и 3 месеца. Това на практика означава, че движението по изградения тунел ще бъде пуснато чак през 2024 година, въпреки че служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обясняваше варианти за пускане на движението по изградения участък поне в едната посока до края на 2022 г.

С нов тунел решават проблема с едното свлачище

Причината укрепването на свлачищата да излезе толкова скъпо е, че на практика ще се строи нов тунел по открит способ за по-голямото свлачища от 217 метра. За по-малкото от около 80 метра ще се прави подпорна стена и ще се изливат пилоти, обясниха пред Mediapool пътни специалисти запознати с изготвения идеен проект.

Още в края на октомври 2020 г. държавното дружество „Геозащита“ установи, че два участъка на магистрала „Струма“ от км 365+783 до км 366+080, са засегнати от активни свлачищни процеси и препоръча „изпълнението на спешни аварийни мерки“.

Повече от две години обаче АПИ не успяваше да вземе решение какво да прави със свлачищата. Причината за това бяха честите смени на ръководството на пътната агенция, чиито шефове се превърнаха в „сезонни работници“ според политическата конюктура.

„То какво ли не се обсъждаше – да се гребе или да не се гребе, да се изкопаят над 2 милиона кубика от свлачището, ама пък ще е нужно отчуждения и т.н. На практика никой не искаше да вземе решение и процедурата се забави“, разказаха запознати с казуса.

Сега последното решение, съгласно идейния проект, е с изграждането на подпорни стени и нов тунел по открит способ.

Причината срокът за изграждането да изглежда прекалено дълъг – повече от година и 3 месеца (475 дни) е, че на малък участък няма как да се струпа много техника и работници, твърдят строители. Те обещават, ако държавата се мобилизира и подпише скоро договорите с тях, а до началото на март одобри работните проекти и издаде разрешителните за строеж, да се мобилизират, за да завършат обекта до края на годината.

Изпълнителите

По-голямото свлачище с дължина около 220 метра ще бъде укрепено от ДЗЗД „АМ Струма 3.1“ срещу 60 901 746, 76 лв. без ДДС. В обединението влизат фирмите „Грома Холлд“ АД, „Хидрострой“ АД, „Пътища Пловдив Груп“, „Пътища Пловдив“ и „Алве консулт“. Договорът е за проектиране и строителство, а срокът за изпълнение е 425 дни. Същият изпълнител изгражда участък от 12.6 км между Благоевград и Крупник.

За контрола по строителството отговаря ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1“. Партньори в обединението са „Мотт МакДоналд Лимитид“ (Великобритания), „Трансконсулт – БГ“

ООД и „Тест Консултинг“ ООД. Прогнозната стойност на поръчката с тях е 2 131 561,14 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 475 дни.

По-малкото свлачище с дължина около 80 метра ще бъде укрепено от ДЗЗД „Железница Север“ срещу 12 909 258,21 лева без ДДС. В обединението влизат „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой Интернешънъл“. Срокът за изпълнение е 425 дни. Същият изпълнител изгради участък от 720 метра за близо 30 млн. лв. без ДДС преди тунел „Железница“ в посока София – Кулата.

Строителният контрол ще се осъществява от ДЗЗД „Тес Консулт“ срещу 451 824, 04 лв. без ДДС. В обединението влизат „Строл 1000“, „Три-Ес“ и „Експерт Десижънс“. Срокът за изпълнение е 475 дни.

Историческа сага с тунел „Железница“

Изграждането и пускането в експлоатация на тунел „Железница“ и подстъпите към него се превърна в историческа сага. Той се строи със средства от оперативна програма „Транспорт“ 2014 – 2020 г. и крайният срок за усвояването на парите изтича в края на тази година.

Държавата три пъти обявява обществени поръчки за избор на най-дългия шосеен тунел у нас, едната от които беше прекратена заради изчезнали документи, а делото по този случай потъна в прокуратурата.

Тъй като укрепването на свлачищата очевидно няма да приключи до края на годината и за да не се подлага под риск еврофинансирането, средствата за тях се осигуряват от държавния бюджет.

Все още няма решение и за пътя през Кресненското дефиле. Ако до края на януари не бъде взето решение, то вероятността да връщаме над 1 милиард лева на Брюксел става все по-голяма.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес