На протеста край Благоевград- сблъсъци, разправии и блокади на пътя

На протеста край Благоевград- сблъсъци, разправии и блокади на пътя

Стотици жители на 6 благоевградски села протестираха заради забавеното строителство на мост,който ги свързва с Благоевград.

Те успяха да пробият кордоните от полиция и жандармерия и да блокират на две места  движението по АМ „Струма „.

„Ако не предизвикаме задръстване, то никой няма да ни чуе, мотивираха протестиращите действията си, за които нямаха разрешение.

 След първата блокада не останаха доволни от опашките, които предизвикаха и затова решиха да затворят кръговото на изход от Благоевград, през което трафика от Банско и Кулата се влива в АМ Струма. Тогава успяха да направят километрични опашки.

Водач на протеста бе кмета на Благоевград Илко Стоянов, който заяви няколко пъти, че подкрепя исканията на хората.

Първоначално протестиращите спряха движението при Зелен дол. Там на място дойде и областния управител Стоян Христов,който обеща, че ще има среща за моста следващата седмица.

На барикадата част от протестиращите се скараха помежду си, стигна се до сблъсък, та се наложи полицията да ги разтървава.

Ето и предисторията на протеста. Преди една година придошлите води на река Струма подкопаха основите на мост над река Струма, край село Покровник, който свързва 6 села и индустриалната зона с областния център.

 От тогава до сега жителите на селата и работещите в индустриалната зона на Благоевград пътуват по обиколен път, който удължава с над 15 км.пътуването им и сериозно бърка в джоба на хората.

Процедурата тръгна, има финансиране, има избран изпълнител , но същинско строителство няма. Държавата се оправдава, че са се забавили процедурите по преместването на газопроводната тръба,която снабдява с газ цял Благоевград.

Наскоро имаше съвещание в МРРБ на което се подхвърли идеята да се направи временно съоръжение, докато стане същинския мост.

На хората им омръзна от приказки и чакане вече повече от година и излязоха на протест. Те искат държавните институции да им кажат точна дата кога стартира строителството на нов мост. А блокирането на магистрала Струма ще продължи всяка неделя, заявиха протестиращите, докато не се изпълнят исканията.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество