Гълъб Донев няма да "отлети", ще продължи да е премиер и в следващия служебен кабинет

Гълъб Донев няма да отлети, ще продължи да е премиер и в следващия служебен кабинет

Гълъб Донев ще остане премиер и в следващия служебен кабинет, който президентът Румен Радев предстои да назначи, след като и БСП ще върне мандата за съставяне на правителство. Това обяви държавния глава, който каза че му предстои разговор със служебните министри преди да обяви дали ще прави промени в екипа на служебния кабинет.

 

На въпрос за дата на изборите Радев отговори:

"Ще направя последни консултации с моя правен екип. Февруари месец е особен месец, защото по Конституция трябва до два месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента, но Конституцията мери в месеци, а Изборният кодекс мери в дни. И тук имаме малък проблем с февруари, който ще го изчистим.

Но аз по никакъв начин не искам повече да бавя нещата. Ясно е, че се върви към избори, ясно е, че трябва по-бързо, възможно най-бързо да имаме редовно правителство и решение, надявам се, най-сетне на политическата криза.

Трябва да преценим редица обстоятелства. Ще има ли волята и съгласието, и желанието парламентът да приеме оставащите няколко важни закона.

Също така да си каже мнението и ЦИК и да бъде ясно на партиите може ли или не може да има избори с машини поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините на 26 март. Това вълнува немалка част от нас."

 

"Партиите да търсят общи решения преди изборите"

Радев каза, че не упражнява еднолична власт и неговите служебните правителства не рушат парламентаризма.

Президентът пожела на политическите формации да заложат на по-различна кампания на предстоящите избори и да търсят общите решения. По думите му сред причините 48-ото Народно събрание да не излъчи редовен кабинет са липсата на желание и страх да се управлява в тежки кризи.

"Криене зад гърба на служебното правителство, с вменена отговорност на президента – това е твърде удобно. Партиите сага в момента ще търсят виновен за това, че няма редовно правителство, но аз им пожелавам най-сетне да се обединят около наистина важните приоритети, да търсят общи решения преди изборите, а не след това.

След това виждаме, че е късно. След това се търси някакъв изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси. А тези грозни компромиси отблъскват избирателите."

автор- БНР

Коментари към новината

Още новини от Политика