Добрата новина! Благоевград ще има нощна аптека от 1 февруари

Добрата новина! Благоевград ще има нощна аптека от 1 февруари

Благоевград вече ще има денонощна аптека, която ще заработи от 1 февруари. Добрата новина стана възможна след усилени преговори между кмета Илко Стоянов и Регионалната фармацевтична колегия.

Проектът, който ще се реализира е иновативен, защото няма засега друг подобен в страната.

На практика няма да има една фиксирана работеща денонощна аптека.

„Всъщност няма да има една нощна аптека, а няколко, които ще работят по график. Графиците за месец февруари вече са изготвени, като те ще бъдат публикувани на сайта на Община Благоевград и на РФК – Благоевград, както и ще бъдат залепени на вратата на всяка една аптека”, обясни днес на брифинг фармацевтът  Константин Качулев.

Общината ще плаща по 250 лева на нощна смяна, стана ясно от кметът Илко Стоянов.

В цената е включена не само възнаграждението на дежурния, но и разходи за осветление, отопление, консумативи и преустройство. Първо ще заработи аптеката при Зърнени храни.

Припомняме, че жителите на Благоевград повече от 10 г.  митарстват по съседни градове,за да си купят лекарства по спешност.  Една  от веригите аптеки, намираща се в центъра на града, имаше договор с общината да работи денонощно, и ползваше евтино общинско помещение заради това. Но реално обществеността остана излъгана, защото такава услуга нямаше.

Фармацевтите планират разкриването на подобна услуга със споделени разходи  и в други градове на област Благоевград.

 Амбицията  е по същия модел да отворят нощни аптеки и в другите общини, които може да се групират и да споделят разходите си. Едната аптека например да обслужва Банско, Разлог и Белица, другият център да поеме Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, а третият да обхване Петрич, Сандански и Струмяни.
„Целта на критериите, които определихме, е работещите нощем аптеки да имат минимум двама магистър-фармацевти, защото в отдалечените общини не навсякъде има необходимия брой магистър-фармацевти. На територията на областта наличните аптеки са 146, а регистрираните магистър-фармацевти 232. Другото условие е съответната аптека, поемаща дежурство, да работи и по договор с Националната здравноосигурителна каса.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество