Благоевград почете паметта на Гоце Делчев, без провокации премина ритуала

Благоевград почете паметта на Гоце Делчев, без  провокации премина ритуала
Благоевградската общественост отбеляза 151 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев.
В знак на признателност и преклонение към делото и личността му, цветя пред паметника на пл. „Македония“ положи кметът Илко Стоянов.
В протокола взеха участие още представителна рота към 3-то Бригадно командване – Благоевград, представители на институции, учебни заведения, политически партии, общественици и граждани.
Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомни Ивана Дякова, организатор към отдел „Култура“ в Община Благоевград.
Ритуалът завърши с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.
Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той записва името си в историята и е сред най-значимите фигури в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство и след 1878 г.
Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.

Честването премина без провокации. Сред гостите,които поднесоха цветя на паметника бе и  евродепутатът Ангел Джамбазки. Той няма да посети днес Скопие, за да не се счита за провокация, но това ще стори в друг ден.

Коментари към новината

Още новини от Общество