Мария Габриел вече не е еврокомисар

Мария Габриел вече не е еврокомисар

Урсула фон дер Лайен е приела оставката на Мария Габриел като еврокомисар. Това стана ясно от изявление на шефката на ЕК.

"Комисар Мария Габриел ме информира, че днес тя ще се яви пред президента на Република България, за да получи институционален мандат за сформиране на правителство. Поради това тя подаде оставка като член на колегиума на членовете на Комисията. Приех оставката ѝ", обяви Фон дер Лайен.

Вижте останалата част от изявлението на шефката на ЕК:

"Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната служба като комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В продължение на три години и половина в тази си роля тя допринесе много за постигането на напредък по приоритетите на Комисията в тази област.

Благодарна съм по-специално на комисар Габриел за отличното изпълнение на нашата водеща иновационна програма „Хоризонт Европа“, за силния тласък на иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет по иновациите и за личния ѝ ангажимент за успеха на Европейската година на младежта.

Бих искала също така да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на Колегията на членовете на Комисията като цяло.

Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм уверена, че нейният европейски опит в този и в предишния колегиум на членовете на Комисията ще бъде полезен за България.

Считано от този момент, изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер и заместник-председателят Маргаритис Схинас поемат отговорност за ресора на комисар Габриел. Изпълнителният заместник-председател Вестегер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а заместник-председателят Схинас ще отговаря за образованието, културата и младежта."

 Оставката на Мария Габриел сега повдига възпроса ще има ли правителство или не?!

Коментари към новината

Още новини от Политика