Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони

Почина бившият италиански премиер Силвио Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст, предаде съобщиха агенциите.

От четири дни той беше настанен в миланска болница. Берлускони страдаше от форма на хронична левкемия.

Бизнесменът милиардер създаде една от най-големите медийни компании в Италия, след което преобрази политическия пейзаж в страната.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше хоспитализиран в болницата Сан Рафаеле в Милано, два месеца след като беше диагностициран с левкемия и белодробна инфекция.

86-годишният Берлускони, който има връзка с 33-годишната депутатка от Forza Italia Марта Фашина, е бил приет в болница за медицински прегледи, съобщава източник пред Daily Mail.

Медийният магнат милиардер беше изписан от болница миналия месец след лечение на белодробна инфекция, свързана с хронична миеломоноцитна левкемия (ХМЛ).

Здравето на Берлускони значително се влоши през последните години, с операция на открито сърце през 2016 г. и многобройни хоспитализации след заразяването с COVID-19  преди три години.

Той беше приет в интензивно лечение през април в кардиологичното отделение на болницата Сан Рафаеле, след като страдаше от проблеми с дишането. 

Докато беше там, Берлускони, лидерът на дясната партия Forza Italia, беше диагностициран с белодробна инфекция и хронична миеломоноцитна левкемия - рядък рак на кръвта, характеризиращ се с голям брой бели кръвни клетки. 

Берлускони успя да пребори рак на простатата, който той описа като „кошмар, продължил месеци“.  

Успешна бе и битката му с COVID-19 през 2020 г., която той описа като „най-опасното предизвикателство“ в живота си. 

Трикратният премиер на Италия, който беше замесен в няколко скандала - най-вече около прословутите му партита "бунга бунга" - беше приет в болница с лек сърдечен проблем, след като припадна през 2006 г., и претърпя сърдечна операция в американска болница през януари 2007 г.

Бившият собственик на Милан, който също претърпя тежка сърдечна операция през 2016 г. за смяна на аортна клапа, има пейсмейкър от няколко години.

Той беше хоспитализиран отново за докладвана инфекция на пикочните пътища през януари 2022 г. 

Той е бил министър-председател през 1994-1995 г., 2001-2006 г. и 2008-2011 г. и въпреки че няма пряка роля в правителството, неговата партия Forza Italia е член на дясната коалиция на премиера Джорджия Мелони.

Източник: БТА/Владимир Сахатчиев

Коментари към новината

Още новини от Свят