Българин от РС Македония: Отказват ни здравна помощ, защото сме българи

Българин от РС Македония: Отказват ни здравна помощ, защото сме българи

 

 

Българин с двойно гражданство напусна Република Северна Македония, за да се лекува в България. Той твърди, че в западната ни съседка многократно му е отказвано лечение заради произхода му.

Мъжът призова властите у нас да се намесят, тъй като, по думите му, ситуацията ескалира и българите са лишавани от все повече права.

Горан Серафимов е в София от няколко дни. Напуска Скопие заради влошаващото му се здравословно състояние.

„Бях подложен на голям натиск. Имам проблем с крака, имам проблем с хернията, отказаха ми правото на здравеопазване, както и всички основни човешки права. Затова, че ние, българите не сме признати в Македония. Аз имам подадени жалби в комисията по дискриминация, но затова, че не съществуваме като част от народа, се отклоняват всички жалби, които внасяме”, каза Горан Серафимов.

Горан твърди, че заради отказана здравна и социална помощ един от най-близките му приятели, също от български произход, умира преди 7 месеца.

„Той беше диабетик. Човекът умря буквално от студ и от глад. Това е жално и моля българската държава да се събуди. Моля институциите да реагират. Ние нямаме кой да ни защити освен българската държава”, каза Горан Серафимов.

Горан твърди, че сънародниците ни там все по-трудно намират и прехрана.

„Един явно проявен българин не може да бъде дори хамалин. Ако започне работа в някоя частна фирма, ще дойде инспекция и на собственика на фирмата ще му кажат: "или го освободи от работа, че е българин, или ще измислим някаква глоба". „Имах няколко собствени бизнеси. Фалираха ми ги”, каза Горан Серафимов пред NOVA.

Броят на българите, напускащи Северна Македония, рязко се увеличава в последните месеци, твърди нашият сънародник.

„Аз се надявам, че е временно бягство, но искам да предупредя, че можем да очакваме емигрантска, недай си Боже, бежанска вълна. Говорим и за българи като мен, които имат двойно гражданство, но и за българи без гражданство. Аз имам информация за някъде 1000 семейства, които размишляват в тази посока”, каза Серафимов.

Самият той засега вижда бъдещето си в София. „Моето семейство е починало, сам съм. Мисля да започна отначало. Може един ден да се върна пак”, обясни Горан Серафимов.

 

Коментари към новината

Още новини от Свят